fredag 26 januari 2024

Jästtrådar i kombucha

Något vi får många frågor om, det är skumma brun/svarta skapelser i burken, när man brygger kombucha. Det kan se underligt ut för nybörjare, men ... det handlar nästan alltid om jäst. 

Jäst kan uppkomma i flera olika former när man brygger kombucha. Här på bilden syns jästtrådar. De här trådarna hänger ner från ytkulturen och kan bildas mycket snabbt. Jag såg början på dessa redan 4-5 dagar efter kombuchabryggningen startades. Så som på bilden såg de ut efter ca 10 dagar. 

När man vänder på ytkulturen så hänger alltså dessa jästtrådar ner från en "jästplätt" som bildats på undersidan av ytkulturen. När ytkulturen är tunn, de första två veckorna av bryggningen, så syns dessa jästplättar från ovansidan. Och det bruna från jästen, tillsammans med det gråvita från ytkulturen, kan få det att se ut som olivgröna eller gråa fläckar, vilket många nybörjare tolkar som mögel. 
Men det är det alltså inte. 

Mögel växer alltid bara på ytan av ytkulturen, för mögelsvampar behöver luft för att växa. Och mögel är alltid luddigt, som pälsen på en teddybjörn. 

Det finns också flera andra helt normala jästvarianter som en del blir oroade för. Den vanligaste är den så kallade bottenjästen. 
Läs mer här:
https://www.egenkombucha.se/2019/04/bottenjast-i-kombuchan.html


Det kan också ibland uppkomma riktigt ovanliga varianter, som den här jästslöjan, som jag bara sett ett fåtal gånger under alla mina år som kombucha -bryggare. 

https://www.youtube.com/watch?v=yv8hVNtJm-E
   

 ------------------------------

Vi har Startpack TILL SALU. Skickas varje måndag och levereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!