Andra bryggningen

Man kan brygga sin kombucha i två omgångar. Det finns två skäl att göra det:
1: Man kan smaksätta kombuchan med t.ex. frukter, bär, örter, blommor eller kryddor.
2: Man kan få kombuchan att bli kolsyrad.
Den andra bryggningen kallas ibland för "andra fermenteringen" (2F).
Men man BEHÖVER aldrig göra en andra bryggning, många gillar sin kombucha direkt från första bryggningen, med bara sin egen smak och utan några extra bubblor.
Flaskor som håller på att genomgå andra bryggningen. Smaksatt med rökt te, rosenblad honung&chili, lingon, hjortronsylt och Kvanne
Andra bryggningen-hur man gör:
1: Skaffa en massa flaskor som är lämpliga för ändamålet. Dom måste vara lufttäta. Men använd ALDRIG glas!!! Många gillar att använda bygelflaskor av glas. Men eftersom trycket kan bli otroligt stort när kolsyra bildas så KAN glasflaskor helt enkelt sprängas och orsaka stor skada också på människor. Vi rekommenderar att man ALDRIG använder glasflaskor till kombucha, vi använder plastflaskor under andra bryggningen*. Vi väljer flaskor som det tidigare varit livsmedel i, som juice eller saft. Och vi väljer flaskor som det inte går att panta. På så sätt bidrar vi mest till återvinning och miljövinster.
2: Hitta på en smaksättning. Titta t.ex. på vår sida för tips! Lägg i smaksättningen i flaskan och fyll på med kombucha som du bryggt. Fyll upp så långt upp som möjligt, det ska vara så lite luft i flaskan som bara går. Dra åt korken ordentligt på flaskan. Till skillnad från när man brygger kombucha i första fasen så ska den andra bryggningen vara helt lufttät. Detta är för att kolsyran som bildas inte ska kunna smita ut ur flaskan utan tvingas in i själva drycken och göra den bubblig. Ställ flaskan i rumstemperatur för att genomgå en andra bryggning.
3: Snabböppna flaskan varje dag och lyssna efter pyset. Att öppna flaskan gör att man kan följa kolsyrans utveckling. Efter 3-7 dagar kan man börja höra ett tydligt pys när man öppnar flaskan, men det kan ta betydligt längre innan den andra bryggningen har skapat lagom med kolsyra i din kombucha. Med erfarenhet lär man sig hur mycket en flaska ska pysa innan den fått lagom med kolsyra.
4: När flaskan pyser ordentligt när man öppnar den, och man ser att små bubblor snabbt bildas i flaskan, så är den andra bryggningen klar. Då gäller att dricka upp den ganska snart för kombuchans bryggningsprocess kommer fortsätta och drycken blir allt surare för var dag. Kombucha mår inte så bra i kyla så vill man ha sin kombucha kall är det bästa att ställa in i kylskåpet ett kortare tag, just för att kyla den. Eller lägga i några isbitar när man dricker.

För extra tips om hur man får sin kombucha bubblig (det kan ibland vara lite trixigt): titta på vår sida "Inge bubbel?".

* All plast är inte farlig. Så sade "plastexperten" på SVT's program rapport i februari 2017, vilket är alldeles sant. En del plast ska man absolut inte använda till kombucha, sån som innehåller Bisfenol A eller andra lättlösliga gifter som mjukgörare. Men det finns väldigt många plastförpackningar som är gjorda av högkvalitativ livsmedelssäker plast. Är du osäker så titta på botten av förpackningen/flaskan, där finns det alltid stämplat ett nummer mellan 1- 7. Använd enbart flaskor som har nummer 1-2 eller 4-5. Då får du säkrast en hälsosam och frisk kombucha. Länk om plastklassificeringar.


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!
Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.