Vad är kombucha?

Kombucha är en symbiotiskt kultur med många olika bakterie- och jäststammar som har använts av människor främst i Ryssland och Orienten, under hundratals år.
Genom att låta din kombucha fermentera svart te får du en lätt syrlig, smakrik och hälsosam dryck.
Allt fler upptäcker hur gott kombucha är, vi använder den som ett alternativ till söta och onyttiga läskedrycker.
Kombucha är hälsosamt & används som avgiftande, för ökad energi och förbättrat immunförsvar. Det används ofta för att förbättra och stabilisera magfunktionen.
Kort beskrivning över bryggningen
1. Brygg svart, sött te. Ca 2 tsk te och 1 dl socker per liter. Låt dra länge, låt svalna till rumstemperatur. (Sila av teet!)
2. I en ren burk lägger man ner startpacket med startvätskan* (som är det viktigaste) och ytkulturen (som också felaktigt ibland kallas scobyn/"svampen"). Sedan fyller man upp med så mycket starkt, sött rumstempererat te att startvätskan utgör ca 15-20% av hela mängden vätska.
3. Täck över burken med ett tätvävt tyg. Glesa tyger släpper lätt igenom fruktflugor. Använd t.ex. en rejäl kökshandduk, eller vår favorit, en microfibertrasa. Fäst runt med en gummisnodd.
4. Låt stå i rumstemperatur men inte i direkt sol. Vänta! Efter ca 10 dagar smakar det lagom syrligt för att många ska tycka det är gott. Det kan gå snabbare på sommaren eller om burken står varmt, det går ofta långsammare på vintern. 
5. Börja provsmaka redan efter 3-5 dagar genom att sticka ner ett rent sugrör i burken och ta en slurk. Om det inte är syrligt nog så fortsätt provsmaka varannan var tredje dag tills du tycker det smakar bra! Kombuchan är klar när just du tycker den smakar bra. 

*Startvätska är helt enkelt färdigbryggd kombucha. Den är bryggd väldigt länge, minst 14 dagar men ofta 3-4 veckor & är väldigt sur att dricka men då är vätskan också helt full av alla dom aktiva organismer som kan skapa ny kombucha. 
Emoji grin

---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.