Smaksättning

När din kombucha är färdig så kan du välja att smaksätta den. Det gör man genom att fylla upp kombuchan på en flaska och tillsätta något, ofta nån slags frukt/bär, örter/blommor eller kryddor. Efter det kan man låta flaskan stå ett par dagar extra och på så sätt få en kolsyrad dryck. Det extra steget i kombucha-bryggningen kallas ofta "andra bryggningen" eller "andra fermenteringen" (2F)
Från vänster: citron/mandarin, lingon/ingefära, blåbär, röda vinbär/chili.
Smaksättningen är den mest kreativa med att brygga kombucha Det finns massor av förslag på smaksättning från vana kombucha-bryggare. Många hämtar inspiration från andra klassiska smakkombinationer, som äpple/kanel eller olika tropiska frukter som mango, kivi eller ananas.
Vi på Hemmanet lever ju nära naturen och använder ofta sånt som ligger oss nära till hands. Lingon är en favorit.
Steg för att smaksätta (och kolsyra):
1. När man ska smaksätta så häller man alltså upp den färdiga kombuchan i en flaska.
2. Lägg i små bitar av den frukt/bär, eller lite örter och doftande blomblad. Man kan också mortla lite kryddor och stoppa i flaskan. När vi använder bär, som lingon så mosar vi dom lite med gaffel innan vi lägger dom i flaskan. Citron/mandarin-kombuchan på bilden, tog vi lite åldrade frukter med intorkat skal som ingen ändå vill äta, delade, pressade och använde saften från. Lite återvinning. Man kan också lägga i färska eller torkade örter/kryddor.
3. Toppa flaskan ordentligt med kombucha. Nästan ändå upp till korken. Att det nästan inte finns nån luft i flaskan hjälper kolsyran som bildas att stanna kvar i drycken.
4. Låt flaskan stå i rumstemperatur ett tag. Smaksättningen ger ifrån sig smak till kombuchan under upp till 10 dagar, och man kan ibland se att färgen flyttar sig från t.ex. de hallon vi smaksatt med till själva kombuchadrycken. Smaksättningen kan få vara kvar i flaskan tills dess man dricker, och då kan man (om man vill) sila av bitarna medan man häller kombuchan rakt ner i glaset. "Mosiga frukter" som mjuka sorters päron eller kiwi, jordgubbar och liknande vill en del sila bort efter kortare tid, ca två dygn, annars kan hela flaskan bli slajmig. Häll då allt genom ett finmaskigt sil eller kaffe/te-filter.
5. Snabböppna flaskan en gång varje dag. Ibland kan trycket i flaskan byggas upp otroligt snabbt och det har hänt att flaskor exploderar. För att undvika att detta händer, skruva snabbt upp locket och lyssna efter om det "pyser". (klicka för att se vår Video om detta) I så fall har kolsyra börjat bildas och det andra bryggnings-steget för din kombucha börjar bli klar. Man kan oftast höra att det börjar pysa lite-lite redan efter 3-4 dygn och sedan pyser det kraftigare för var dag. Om det inte börjat pysa ens lite efter ca 6-7 dygn så kan det vara värt att prova en del av de trix som vi skriver om på vår sida "Inge bubbel".
6. Du märker att den andra bryggningen är klar genom att kombuchan har tagit färg från smaksättningen och att det pyser ordentligt varje gång man snabböppnar flaskan. Då kan man välja mellan att dricka upp den smaksatta & bubbliga kombuchan direkt, eller ställa in flaskan i kylskåpet för senare förtäring. Kom dock ihåg att kolsyran kan fortsätta utvecklas även i kylskåp (även om det oftast går långsammare i kalla temperaturer) så fortsätt pysa med jämna mellanrum och var försiktig. Undvik glasflaskor.
Läs gärna om när vi råkade ut för en otäck kombucha-explosion!!!

OBS! Ibland blir inte kombuchan bubblig. Då kan man prova våra tips på sidan "Inge bubbel".

Andra tips:
- Det är helt OK att använda plastflaskor till sin andra fermentering. Det kan till och med vara en fördel, eftersom plast kan bukta ut och därmed visar om det är ordentlig kolsyre-produktion på gång inne i flaskan. En glasflaska kan istället faktiskt sprängas och orsaka en ordentlig röra. Vi använder plastflaskor som det varit sura livsmedel i tidigare (som juice eller läsk), men som inte har pant. På så sätt vinner både vi och miljön på vår kombucha-bryggning.
- Man kan använda i princip allt som man tycker om smaken av för att smaksätta sin kombucha. Och detaljerna ovan är egentligen inte så viktiga, för det är lätt och roligt att experimentera med att smaksätta kombucha. 😁
Prova dina egna idéer!


Här är några av våra tidigare blogginlägg med tips och recept på olika smaksättning:
Svartvinbärsblad: egenkombucha.blogspot.se/2015/08/vacker-svartvinbars-kombucha.html

Kryddor;
Kanel, Kryddpeppar och Chili: egenkombucha.blogspot.se/2016/12/fredagsbubbel-kombucha-med-chili.html
Julkryddor: egenkombucha.blogspot.se/2016/11/en-kryddig-kombucha-jul.html
Enbär: egenkombucha.blogspot.se/2016/02/mustigt-mysig-enbars-kombucha.html
Saffranskombucha: egenkombucha.blogspot.se/2015/12/lyxig-saffran-kombucha.html
Ingefära: egenkombucha.blogspot.se/2015/10/halsosam-host.html

Övrigt:
Ekologisk juice: egenkombucha.blogspot.se/2017/02/smaksatt-kombucha-med-juice.html
Apelsinjuice: egenkombucha.blogspot.se/2016/03/glad-pask-kombucha.html
Sylt och gelé: egenkombucha.blogspot.se/2017/03/smaksatt-kombuchan-med-sylt.html egenkombucha.blogspot.se/2017/03/laskande-formiddagsfika-med-kombucha.html



---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!




Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.