torsdag 4 april 2024

Kombucha - de tre största farorna

 Det är ovanligt att kombuchabryggningen får problem. Vanligen rullar det på utan bekymmer, så länge man ser till att starta en ny bryggning minst en gång i månaden. Men, det kan hända att man t.ex. drabbas av mögel. Eller att kombuchan inte utvecklar någon syra. Det kan tyda på något problem i skötseln.


De tre stora problemen för kombucha, kombuchans 3 fiender är
- diskmedel
- felaktigt te
- fel temperatur.

Här går jag igenom de viktigaste punkterna. 

Det är känsligt att använda rengöringsmedel, t.ex. diskmedel vid hanteringen av burkar eller redskap. Rengöringsmedel är bakteriedödande och kombuchan består av bakterier, så det är inte en bra kombination. Om det råkar finnas lite diskmedel kvar på ytan av burken eller redskapen, så blir kulturen försvagad och kan börja mögla eller dö ut helt. Det är dessutom helt onödigt att använde rengöringsmedel eller sterilisera burkar/redskap. För hälsosam och kraftfull kombucha har inga problem att stå emot en normal hygienisk miljö. Det räcker utmärkt att rengöra burkar och redskap enbart med med rent vatten. Endast om det är fett på ytorna kan man behöva diskmedel, och i de fallen är det väldigt, väldigt viktigt att man sköljer många gånger och gärna torkar rent med en handduk och sen sköljer igen, för att vara helt säker på att precis allt diskmedel är borta. 

Det andra problemområdet är felaktigt te. Icke-ekologiskt te är ofta besprutat, med just bakteriedödande och svampdödande medel. Och eftersom mikroberna i kombucha är just bakterier och (jäst-)svampar, så är icke-ekologiskt te ofta lika med döden för en kombucha- kultur. Och smaksatta teer innehåller ofta eteriska oljor för att bära fram smaksättningen, den oljan flyter upp på ytan av kombuchabryggningen och kväver kombuchan till döds. Ofta brukar dessa bryggningar börja mögla. 
Se t.ex. här hur det såg ut i en experiment-bryggning jag gjorde på Earl Grey-te, som har en beorgamottolja som smaksättning: https://www.egenkombucha.se/2016/09/aldrig-earl-grey.html

Den sista stora fienden för en hälsosam kombuchabryggning är felaktiga temperaturer. Vanligast är att man råkar hälla på för varmt te. Kombuchans mikrober mår mycket dåligt om tempen är varmare än ca +26C, så om teet är bara lite för varmt när man häller det i startvätskan, så kan kulturen försvagas eller helt dö. Det är också bekymmersamt om rummet man brygger i är för varmt, om temperaturen ligger på över +25C under längre tid, så kan bryggningen försvagas och börja dö ut. Vilket ofta resulterar i mögel, eller att kulturen inte längre blir syrlig trots lång bryggtid, och ibland ser man att ytkulturen inte utvecklas ordentligt. 

Och även lite för kyligt kan ge samma problem. Kombucha tål kortvarig ganska skarp kyla, faktiskt ner till under fryspunkten. Men bara under kort tid, max några dagar. Om en bryggning däremot står i kallare än +19-20C under hela tiden den brygger, så kommer kulturen försvagas och kan börja mögla eller "lack ur" och sluta producera syra/ytkultur.

Det är alltså de tre vanligaste problemen med kombuchabryggning.
Men sen kan det också vara ren otur. Mögelsporer finns alltid i luften omkring oss, överallt. I vanliga fall ska en hälsosam kombuchakultur kunna stå emot de mögelsporer som råkar hamna i den när man hanterar sin kombucha. Men om man har otur och det råkar blåsa förbi en större mängd mögelsporer precis när man jobbar med sin kombucha, så kan nog inte ens den mest hälsosamma kombuchakultur stå emot.

Man kan inte använda vätska från en bryggning som fått mögel. Sporerna finns överallt vid det laget man ser mögelfläckar
Så det enda är att skaffa ny vätska och börja från början.

Men om man tänker på detta jag skrivit om här ovan, så brukar allt vanligen gå bra.
Det är verkligen väldigt ovanligt med mögel.

....

Vi har Startpack TILL SALU. Skickas varje måndag och levereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!