Inge bubbel?

Ibland är det svårt att få till bubbel i den andra bryggningen. Det finns lite olika tips för att förbättra chanserna att få ett "sprudlande" glas kombucha.

Först och främst kan det påverka att man inte låter den första bryggningen pågå för länge. Låter man kombuchan blir för sur innan man tappar upp den på flaska så kan jästen bli lite inaktiv och kan ha svårt att bilda kolsyran, som gör kombuchan bubblig. Om du har svårt att få en bubblig kombucha så kan du alltså försöka tappa upp kombuchan på flaskor lite tidigare, medan den fortfarande är ganska söt. Den ska smaka sötare än du själv vill ha din kombucha sedan, när du ska dricka den efter andra bryggningen, för syrorna fortsätter sedan bildas under andra bryggningen också.

Ett trix är att förutom smaksättningen fylla på med lite extra socker, bara någon tesked eller två. Då får kombuchan lite mer att jobba med för att skapa bubbel. Man kan också prova att stoppa i ett par russin, som är fyllda av socker och dessutom kanske kan tillföra lite av den vildjäst som ofta följer med frukterna.

En annan sak, som vi har märkt är väldigt effektivt, är att man kan försöka få med lite extra mycket av jästkulturen i flaskan till andra bryggningen. Jästen är de bruna strängar och klumpar som bildas under bryggningen. Många silar bort dessa inför den andra bryggningen, men vill man ha mycket kolsyra så kan det istället vara bra att försöka få med lite extra jästkultur i varje flaska. Ett sätt att göra detta kan vara att först ta bort kombucha-svamparna från burken man bryggt i, sedan vispa runt all färdig kombucha ordentligt. På så sätt fördelar man jästen i hela brygden, annars är det lätt hänt att jäststrängarna bara hamnar i vissa flaskor under andra bryggningen, medans vissa flaskor får väldigt lite jäst och därför får svårare att bilda kolsyra.

Ytterligare ett super-tips är att lägga i ett par tunna skivor färsk ingefära (skal och allt) i varje flaska under andra bryggningen. Något i ingefära verkar vara rena dunderkuren för att få kombucha att börja bubbla ordentligt. Använder man bara några skivor påverkas inte heller smaken särskilt mycket. Men ingefära tycks passa ihop med kombucha smakmässigt så ofta använder vi rätt mycket ingefära i vissa smaksättningar. T.ex. vår lingon/ingefära-kombucha.

Slutligen: Ge det lite tid!
Det är väldigt sällan en flaska blir bubblig förrens efter 4-6 dagar. Och om man vill ha ordentligt med bubbel så kan det ta 4-6 dagar till, och ibland även upp till 2 veckor.
Så tålamod kan ibland löna sig, när det kommer till att få dricka bubblig kombucha.

---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!
Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.