Brygga kombucha - Hur gör man

Kort beskrivning över bryggningen

1. Brygg svart, sött te. Man ska använda ganska lite te, ca 2 tsk te och 1 dl socker per liter. Låt dra länge, låt svalna till rumstemperatur. Sila av tebladen!
2. I en ren burk lägger man ner ett Startpack från oss. Det innehåller en kombucha-ytkultur (scobyn/"svampen") och startvätska*, som egentligen är viktigare än själva slemklumpen. Sedan fyller man upp med så mycket starkt, sött rumstempererat te att startvätskan utgör ca 15-20% av hela mängden vätska. (I vår broschyr står exakt de mängder som passar till vårt start-pack)
3. Täck över burken med ett tätvävt tyg. Glesa tyger släpper lätt igenom fruktflugor. Använd t.ex. en rejäl kökshandduk, eller vår favorit, en microfibertrasa. Fäst runt med en gummisnodd.
4. Låt stå i rumstemperatur men inte i direkt sol. Vänta ca 10 dagar. Det kan gå snabbare på sommaren eller om burken står varmt, det går ofta långsammare på vintern. 
5. Efter ca 5-8 dagar kan man börja provsmaka genom att sticka ner ett rent sugrör i burken och ta en slurk, om det inte är syrligt nog så fortsätt provsmaka varannan var tredje dag tills du tycker det smakar bra!

*Startvätska är helt enkelt färdigbryggd kombucha. Den är bryggd väldigt länge & är väldigt sur att dricka men då är vätskan också helt full av alla dom aktiva organismer som kan skapa ny kombucha. 
Emoji grin

Vilket te ska man använda?
Det är viktigt att man använder rent te, inte smaksatta teer och inga andra örter än just tebusken (Camelia Sinensis). Det behöver också vara ekologiskt och helst lösvikt, alltså inte tepåsar.

Det är tyvärr väldigt svårt att hitta bra äkta te i butiker, inte ens särskilda tebutiker med rader av plåtburkar brukar ha särskilt bra kvalitet på teet som de säljer. Så om du vill förbereda dig med att köpa riktigt bra te så kan du titta in hos vår favoritbutik, som är ett litet familjeföretag på landsbygden i mellansverige. pekoe.se 
Dom är otroligt duktiga och har enbart bra ekologiska teer av hög kvalitet och socialt ansvarstagande över te-arbetarna. Förutom 2 teer så kan du beställa vad helst du vill från den här sidan:

(Men undvik Earl Grey, smaksatt med bergamottolja och Lapsang Souchong som är rökt och därför inte heller passar till kombucha)


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!
Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.