Det är en fråga vi ofta får. Först kan man konstatera att det är lite felaktigt att kalla slemklumpen som bildas högst upp på bryggningarna för "scoby". Det är en förkortning av "symbiotic culture of bacteria and yeast". Men bakterierna och jästsvamparna i en kombucha lever främst i vätskan, inte i den här slemblobben.
Slemklumpen på ytan är ingen bra start på en ny bryggning, det är istället vätskan man ska använda. Därför kallar vi slemklumpen för "ytkultur". Den består främst av cellulosa, den är alltså egentligen mest att likna vid en våt kartongbit.
Så, vad ska man göra med ytkulturen när bryggningen är klar? Tja, man kan gott kompostera den. Då den mest består av cellulosa och vatten så bryts den snabbt ner till jord.
Det finns en del andra tips. En del gör fruktremmar, genom att mixa ytkulturerna till en smet, tillsammans med frukt eller bär och sedan torka i ugn. Eller använder det som hudvård, hur bra det är kan jag inte uttala mig om.
Eftersom vi bor på gård har vi ibland givit ytkulturerna till djuren som gotta. Getterna har uppskattat smaken och eftersom dom också kan tillgodogöra sig cellulosa, så kanske detta har varit en riktigt bra återanvändning.
Det finns till och med folk som torkat ytkulturer och försökt använda dem till hantverk. Torkade ytkulturer liknar läder litegrann, men det är inte alls samma sak och fungerar egentligen inte särskilt bra som hantverksmaterial. En bekant sydde en plånbok av torkade ytkulturer, den var så känslig att den gick sönder efter bara en dag. Trots att han hade den i fickan och jobbar stillasittande på kontor. De klänningar av torkad ytkultur som ibland har visats upp inom konstvärlden är inte heller särskilt användbara, minsta regndroppe eller lite svett gör att den torkade kombuchakulturen direkt omvandlas till en slemmig geleklump igen.
Behöver man alltså ingen ytkultur i den nya bryggingen, undrar många? Nej, det behöver man inte. Det räcker med startvätska, 15-20% gammal mogen kombucha och resten sött, starkt te. En del vill ändå använda ytkulturer i de nya bryggningarna, för att det är tradition. Då ska man använda den sist bildade ytkulturen, den som ligger överst i burken, den ljusaste och fräschaste. De äldre kan pensioneras.
Själv använder jag den senaste ytkulturen i bryggningen. Så gjorde alla de urmödrad jag fått min kultur från och, även om forskning visar att det går utmärkt att brygga på enbart startvätska, så är det också tydligt att det inte skadar att ha i lite av den senast bildade ytkulturen, den nyaste, ljusaste och fräschaste.
Så det gör jag. 😊
Det allra lättaste sättet att hantera gamla ytkulturer är alltså att lägga dom i komposten.