Även om det vanliga är att man brygger kombucha för att dricka färskt, för att det är hälsosamt, så går det utmärkt att också göra andra saker med sin kombucha. Det är t.ex. väldigt lätt att göra sin egen mycket goda kombuchavinäger. Här nedanför beskriver min kompis Ritva Lundberg hur hon gör. Bilden visar några av mina flaskor som jag just nu har i förrådet.
Kombuchvinäger i förrådet! Inte smaksatt, jag gillar den precis som den är. |
Principen är väldigt enkel: Låt din kombucha stå i en öppen burk med tyglock tills du tycker att den smakar jättesurt. Det spelar egentligen ingen roll hur länge den står. Även en 3-veckors kombucha duger som vinäger, fast den är ganska mild. Och du kan i princip låta din kombucha stå ett år, och den är fortfarande bra vinäger, starkare.
När du bestämt dig när din burk är vinäger, så kokar du bara upp den en liten stund, behövs inte många sekunder. Då dör alla bakterierna, och de goda syrorna är kvar. Det är ju syrorna man vill ha i en vinäger. När bakterierna är döda, så bildas det ingen ytkultur/scoby längre, och flaskhalsen blir inte tilltäppt av slemklumpen.
Om du vill få mer koncentrerad, surare vinäger, kan man reducera vinägern genom att koka bort vatten, sjuda vätskan från 40 minuter och upp till några timmar så det dunstar. Under tiden får man smaka av så man vet att det smakar så surt som man vill ha det.
När du kokat upp kombuchan och den har kallnat, lägger du i smaksättningen, i en burk eller flaska, spelar ingen roll. Då kan du stänga behållaren, vinägern behöver inget syre, och det bildas ingen kolsyra. Smaksättningen kan vara vad som helst, t.ex hallon, en helt valfri mängd.
Jag har smaksatt kombuchavinäger med lingon+rosmarin, med mynta, citron..... finns inga begränsningar där.
Kombuchavinäger använder jag mycket i matlagningen, överallt där man skulle kunna använda citron, vin eller vinäger. Även den simplaste pyttipanna eller färssås får sting av en skvätt vinäger.