onsdag 30 december 2020

Kombuchakatastrof på morgon-TV

Nu har det hänt igen. Kombucha får utrymme i riksmedia (morgontv på SVT) och nästan allt som förmedlas är helt fel. Så är det vanligen, de flesta som säger sig veta något om kombucha har inte särskilt djupa kunskaper i ämnen. Resultatet blir att dom sprider dåliga råd och myter. Och eftersom tittarna sett det på TV, så tror dom på det här dravlet. 

Här är ett tidigare inlägg om just det här problemet. https://www.egenkombucha.se/2017/05/att-sprida-kunskap-om-kombucha.html

Redan från början i inslaget blir det helt fel. Ena damen håller upp en glasflaska med kombucha. Det som läst den här bloggen vet att det innebär livsfara. Kombucha har en levande kultur som skapar en enorm sprängkraft. Det hon håller i handen på den här bilden är i princip en glassplitterbomb. Här en länk om hur illa det kan gå med glasflaskor: https://www.egenkombucha.se/2018/02/den-allvarliga-fragan-om-glasflaskor.html

Sen säger dom att det är nyttiga bakterier i kombuchan. Det stämmer absolut att det finns bakterier i en kombucha, MEN det är inte dom som är nyttiga. Bakterierna är istället de små arbetarna som skapar det som är nyttigt i drycken. De två saker som vetenskapen har visat är nyttigt i kombucha är många olika organiska syror och en stor mängd antioxidanter som är särskilt lätta för våra kroppar att ta upp. 

Sen kommer nästa dam och håller upp en ytkultur, slemklumpen som bildas på ytan av varje bryggning. Hon säger att det är den som är själva kombuchan. Det är ett vanligt missförstånd hos okunniga och nu har den här myten tyvärr blivit spridd än en gång. Ytkulturen är en restprodukt av kombuchabryggningen. Den består av cellulosa som bakterierna inte kunnat tillgodogöra sig utan "bajsat" ut.

Det som egentligen är viktigt är startvätskan, mogen kombucha som fått brygga minst 14 dagar men helst mellan 3-4 veckor och som man sedan kan använda för att starta en ny bryggning. I den vätskan lever alla de små mikrober som utgör den levande kombuchakulturen.

Efter det berättar dom att man kan starta kombucha på vinäger om man vill. Det är så otroligt fel att det är skrattretande. Vinäger är en helt annan kultur, mycket simplare än kombucha. Bara en bakterie istället för de minst 10 st som ingår i en kombuchakultur. Så om man försöker brygga kombucha på vinäger, då får man en tevinäger, inte äkta hälsosam kombucha.

Damerna berättar sen att det finns fullvärdigt protein i kombucha. Det är HELT FEL och en myt som tyvärr uppkom efter en mycket okunnig person skrev en bok om kombucha (och kimchi) för några år sedan. Den boken fick det att låta som att veganer kunde få fullvärdigt protein från kombucha. Personen som skrev det låtsades vara läkare, men blev snabbt avslöjad av läkarkåren och forskarsamhället. Tyvärr finns det ändå veganer som tror på den här lögnen. Men, man ska inte byta ut tillskott i en vegansk/vegetariansk kost mot kombucha. Det kommer inte bli bra. Här ett inlägg om kritiken mot Soki Choi: https://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/02/Forskare-kritiserar-popular-halsobok-/

Efter det kommer flera felaktigheter, som att det bara tar en vecka att brygga (alldeles för kort), att kombucha ska bli bubbligt (behövs inte alls), att det man köper på flaska som "kombucha" är lika bra som den kombucha man brygger själv (helt fel) och att kombucha är probiotika, vilket inte är bevisat vetenskapligt.

Hela inslaget är mängder av felaktigheter rabblade efter varandra. Två saker var rätt. Man ska använda svart te (men dom glömde säga att det måste vara ekologiskt te, annars dör kombuchan) och kombucha är alkoholfritt. Allt annat dom sade var fel.

Här en länk om ni vill se katastrofinslaget själva. 1 timme och 55 minuter in i programmet. https://www.svtplay.se/video/24909066/morgonstudion/morgonstudion-29-dec-05-00