måndag 22 maj 2017

Att sprida kunskap om kombucha

För er som läst vår blogg lite, blir det nog tydligt att det viktigaste för oss är att ge goda råd om kombucha. Hur man ska sköta den, vad man kan förvänta sig av den och hur man kan använda den.

Tyvärr är det väldigt ont om riktigt bra beskrivningar på internet. Om man läser en slumpmässigt utvald sida om kombucha, så är det nästan helt säkert att man får läsa dåliga råd. Det finns massor av myter som vandrar runt, om vad kombucha är, vad det hjälper mot och inte minst hur man sköter den. Ofta är det så illa att OM man följer dom råden ska kan kombuchakulturen skadas allvarligt och till och med helt dö.
Så när det finns chans, så försöker vi alltid hjälpa till att förbättra alla dåliga kombuchasidor. 

Den här gången skrev jag ett trevligt brev till Journalisten.
"Hej Elin
Vad roligt att du har skrivit en webartikel om kombucha!

Det är ju många myter och dåliga råd som florerar om kombucha, så jag försöker sprida bra råd så mycket jag kan. Det blir också arbetsbesparande för mig i längden, då jag slipper sitta och hantera problem som våra kunder kan få om man inte ”gör rätt”.J

Det viktigaste i din artikel är att det står att man ska använda tunt tyg, som silduk över burken. Det är något som står överallt på internet, men leder tyvärr ofta till att man får problem med fruktflugor som kan tränga sig in genom det glesa tygen och lägger ägg och allt blir äckligt. Sånt glest tyg släpper också in mögelsporer.
Nyare rekommendationer är istället att använda tätvävt tyg, det släpper absolut igenom allt syre som kulturen behöver, men skyddar mot allt jobbigt. Vanliga kökshanddukar eller lakansväv, eller vår favorit microfiber-dukar. Dom släpper inte igenom något man inte vill ha i sin kombucha.

Sen, det är inte nödvändigt att skölja av ytkulturen/scobyn (”svampen”) mellan gångerna, det är till och med mer skadligt än bra. En del av de nyttiga organismer som fermenterar kombuchan finns just på ytan av scobyn och om man dessutom kanske har dålig vattenkvalitet så kan man få in föroreningar genom att skölja scobyn. Helt onödigt alltså.

Slutligen, det har visat sig att det funkar mycket dåligt med grönt/vitt och oolongte. Man ska använda svart te.
Inget annat.
Du kan läsa mer om det här:
Och här:

Om du vill läsa mer om mig så finns den en artikel från tidningen Land som publicerades i höstas.
Mvh, AJ på Forsnäs Hemman

Tyvärr har inget hänt. Vi har inte fått svar från journalisten och artikeln är inte ändrad.
Så än en gång sprids dåliga råd och rena myter vidare runt om på internet. Synd!

Men här på bloggen hittar ni alltid bra råd som funkar och ger hälsosam kombucha! Och när ni köper vårt Start-pack så hjälper vi dessutom till men alla frågor och funderingar som kan dyka upp. 👍


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.