tisdag 13 oktober 2020

Vilket socker vill kombuchan ha?

Kan man brygga på annat än strösocker? 

Nja, det kan gå bra, vid enstaka bryggningar, om man har tur.

MEN ju "smutsigare" sockerprodukt du använder (med andra saker i än just disackarider och fruktos/glukos) desto större risk för att allt går fel och att t.ex. mögel uppkommer eller att man får jästobalans. Strösockrets stora fördel är att det är väldigt rent, det innehåller bara disackarider. Orenade sockertyper (som är brun/beige i färgen) innehåller många olika växtdelar och även mikroskopiska djurdelar från de insekter som levt i råvaran. 

Så om man använder ett orenat sötningsmedel får man räkna med att bryggningarna kan bli dåliga ibland. Råsocker, rörsocker, kokossocker och muscovadosocker är sorter som våra kunder fått problem med. Samt honung.

Kort sagt, är sockret inte kritvitt är det stor risk att bryggningen går fel.

Nångång har jag fått frågan om pärlsocker eller florsocker är OK, för folk har haft slut på vanligt socker. Pärlsocker är faktiskt OK, det är helt enkelt vanligt strösocker som pressats ihop till små klumpar. Florsocker är däremot INTE bra att brygga kombucha med, det innehåller nämligen stärkelse, potatismjöl, och det kan ställa till det rejält i bryggningen.  

Längst fram i mitten av bilden är det ekologiska, kritvita strösocker som vi använt under många år när vi bryggt kombucha. Det är gjort av rörsocker från Sydamerika. Men om bara ett kort tag ryktas det att Svenskt ekologiskt betsocker ska komma i affärerna. Så härligt att vi kombuchabryggare äntligen kan få både ekologiskt och närproducerat strösocker! 

------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.