lördag 24 oktober 2020

Hur mycket kombucha ska man dricka?

Det är stor skillnad mellan den kombucha som bryggts traditionellt i hemmen, för att få ett nyttigt kosttillskott, ett "livselixir", och det som numer säljs på flaska i affärerna som kombucha. Förr drack man jättesur kombucha som bryggt länge och man tog bara ett litet glas, "en hutt för hälsan". Numer är det ju många som dricker söt kombucha som knappt hunnit brygga alls, ungefär som att dricka läskedryck och då dricker man stora mängder, en hel flaska. 

Det finns ingen forskning kring hur mycket som är "optimalt" att dricka per dag. Men eftersom det är de organiska syrorna i kombuchan som är det nyttiga, så är det alltså nyttigast att dricka riktigt mogen, sur kombucha. Det är också så jag själv dricker kombucha nuförtiden. Ett litet glas på max en dl per dag. Vid festliga tillfällen kan jag dricka lite mer och lite sötare, men ändå betydligt mer syrligt än den kombucha som finns att köpa på flaska.

När man börjar dricka äkta, hemmabrygd egen kombucha ska man vara lite försiktig. Den har en helt annan kraft än "köpe-kombucha" som mest är att likna med läskeblask med en svag smak av kombucha. Den man brygger hemma, själv, är full av antioxidanter, många olika organiska syror och vitaminer. En del människor kan behöva vänja in sig lite för att inte reagera allt för kraftigt, därför kan det vara säkrast att börja litet och sen öka. Starta med en msk-en halv dl var dag öka efterhand upp till en dl. 

Min egen historia om hälsoeffekter och kombucha har jag skrivit ett blogginlägg om här: http://egenkombucha.blogspot.se/p/om-oss-vilka-ar-vi-pa-forsnas-hemman.html


------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.