fredag 28 februari 2020

Glasflaskor till kombucha är alltid en dålig idé

Många använder tyvärr glasflaskor för att göra en andra bryggning, men det ska man absolut undvika. Kombucha kan utveckla ett enormt tryck av kolsyran, och det kan gå väldigt snabbt. Många har råkat ut för att glasflaskor har sprängts och ibland har folk blivit skadade, av flygande glassplitter som trängt in i kroppen.
En del tror att man kan använda "säkra" glasflaskor, såna som är gjorda för tryck. Många tror att ölflaskor med bygelkork eller champagneflaskor ska fungera. Men, dom är inte heller säkra.
Såna flaskor är gjorda för kolsyrade alkoholdrycker, som öl eller mousserande vin. Det är drycker som enbart har jästsvampar och en väl kontrollerad sockerhalt i sig. Kombucha är en helt annan sak, den har både jäst och bakterier i sig och kan bli enormt mycket mer explosiv än öl och champagne.

Bilden visar just en sån ölflaska som tål högt tryck, men här var den fylld av kombucha och har alltså exploderat i kylskåpet. Och eftersom en sån glasflaska ändå tål ett högre tryck en vanliga glasflaskor, så blir också explosionen ännu kraftigare när det väl smäller.

Så här berättar Anna om upplevelsen:
"Trots att jag satt i ett annat rum, slog det lock för bägge öronen då den här flaskan exploderade i kylskåpet. Kylskåpsdörren slängdes upp av trycket och glassplitter låg i hela köket! - Bara fem minuter innan smällen hade jag stått vid den öppna kylskåpsdörren... Så, snälla... Chansa inte! Alla kanske inte har samma tur som jag hade den gången."

Marre har upplevt samma sak, hennes son har ölbryggning som hobby och det tycktes som en bra idé att använda hans "trycksäkra" flaskor också till hennes kombucha, men:

"Det händer inte mig..
Så tänkte JAG!
3 gånger dessutom, för jag hade ju minsann köpt fina ölflaskor dom skulle palla trycket, som tur är dödade jag bara ett mjölkpaket, i kylskåpet, men ...
"

Här har jag skrivit ett mer utförligt inlägg om farorna med glasflaskor till kombucha. 
Läs gärna allt, eller svara åtminstone på "samvetsfrågan" ungefär halvvägs ner i inlägget. Jag har hittills inte träffat på någon som läst den frågan och fortsatt använda glasflaskor till kombucha.

Var rädda om er! Undvik glasflaskor till er kombucha! 💗

---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två kulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.