onsdag 4 juli 2018

Brygga på köpekombucha-dålig idé!

Tidigare i våras gjorde vi en provsmakning på några olika märken av köpt kombucha på flaska.
Läs gärna det inlägget som bakgrund. Vi provsmakade inte hela flaskorna utan använde ungefär 2 dl av varje kombucha till ett litet experiment. Att börja brygga egen kombucha från en köpt flaska.
Jag visste egentligen hur det skulle gå, så detta var mest för att visa tydligt hur dåligt det funkar. Efter exakt en månad utvärderade jag burkarna och smaken på bryggningen. Smaken var lika fadd och dåligt utvecklad som de köpta kombuchaflaskorna hade smakat. Och burkarna är ett bra exempel på varför det här är så problematiskt. 😕
För trots att ingen av burkarna kan sägas innehålla äkta kombucha, så som den SKA smaka, så bildade alla tre ändå en scoby/"svamp", en ytkultur. Det är inte så konstigt för just ytkulturen bildas av bara en typ av bakterie (Acetyobacter Xylinum) och den bakterien är en riktig överlevare. Man kan nästan inte ta död på den oavsett hur man misshandlar sin kombuchakultur. Men trots att man får en ny scoby så kan alltså alla andra bakterier och jästsvampar i kombuchan vara helt döda. Man kan alltså ha en bryggning som i princip skapar "te-vinäger" och inte alls kombucha.
MEN eftersom många tror att det är just scobyn/"svampen" som är det viktiga i kombuchan, så är det därför lätt att bli lurad. Man tror att det går utmärkt att brygga på köpekombucha för man har ju fått en "scoby", fast det egentligen inte alls fungerar. 😟

AV de tre ytkulturer på fotot ovan går att utläsa en del saker. Nr 1 och Nr 3 (den tyska och den lokalt bryggda kombuchan) har båda Acetobacter Xylinum i sig. Dom bildar en rejält tjock ytkultur under en månads bryggning, men lyckas ändå inte producera en smak som på något sätt liknar en bra och välbalanserad kombucha. Kombucha Nr 2, ett av de största svenska märkena, verkar inte ens ha någon livskraftig mängd av "överlevar-bakterien" i sig. Ytkulturen är sladdrig och vek, och smaken möjligen än mer slätstruken än på de övriga.

Jag kommer inte ange vilka märken vi provade, för det är inte poängen. Tidigare har vi testat många olika märken, alla vi fått tag på och det här resultatet har gällt alla. Den kombucha som säljs på flaska ÄR inte bra kombucha, det borde inte ens få kallas kombucha egentligen! Och det blir inte en bra bryggning om man försöker att starta upp från en flaska köpt kombucha.

Som självförsörjare gör det mig glad. 😊 Än en gång visar det sig att man får bäst kvalitet på det man gör själv, det gäller inte bara att baka eget bröd, egenodlade grönsaker eller äggen från sin egna hönsflock! Det gäller också att brygga sin egen kombucha, i alla fall om man startar från en riktigt bra grundkultur. 👍

Det tidigare inlägget om köpe-kombucha på flaska:
http://egenkombucha.blogspot.com/2018/04/kopa-kombucha-pa-flaska.html


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.