fredag 26 maj 2017

Världens snyggaste scoby?

Här är en riktig skönhet när det kommer till ytkulturer (som ibland felaktigt kallas scobys eller "svampar").
Den här  ytkulturen är nu på sin väg mot ett nytt hem, en ny kombuchabryggare som ser fram mot att få göra sin egen goda dryck! Men inte alla ytkulturer är ju så här vackra! Och det är sällan någon betydelse hur dom ser ut. Ytkulturer kan faktiskt vara nästan hur fula som helst och ändå vara helt normala och hälsosamma och hjälpa till att brygga alldeles perfekt kombucha.

Jag brukar ändå rensa en del bland de kulturer jag skickar iväg till nybörjare. Man kan vara ganska nervös första gången man ska brygga kombucha och jag vill inte försämra läget genom att låta nån stackare packa upp något som ser ut som den smittkoppsdrabbad slem-maneten från yttre rymden.

Men för att lugna lite. Det är väldigt ovanligt att en kombuchakultur blir dålig, även om den nya ytkulturer som bildas kan se ut på många skumma sätt.
Här är en sida med många bilder på mer eller mindre "skumma scobys" som ändå är helt OK!
INTE MÖGEL- ALLT ÄR OK! 

Om du är tveksam eller blir orolig så hör av dig till mig, gärna med foto.
SLÄNG INTE kombuchan innan du kollat med mig!
För det mesta är allt normalt även om det ser konstigt ut eller luktar surt/jästigt.
Det SKA kombucha göra. 😊


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.