söndag 29 januari 2017

Kombucha med röksmak

Vanligen smaksätter man inte kombucha när man brygger, utan först efteråt.
Det finns ett undantag. Kombucha gjort på rökt te, Lapsang Souchong.
Egentligen är ju inte Lapsangteer smaksatta. Utan dom är torkade genom att man röker tebladen över en eld av tallved. Men smaken av det rökta teet märks tydligt i den färdigbyggda kombuchan och ger en fantastiskt god smak. Väldigt passade under dessa kalla månader på året tycker jag. Så jag brygger alltid några liter "rökt te"-kombucha varje år denna tid.
Om någon vecka är det dags att prova årets första kombuchabryggning på Lapsang Souchong-te.
Så här har det sett ut tidigare år:
http://egenkombucha.blogspot.se/2016/01/rokt-te-kombucha-delikat-vintersmak.html

Här köper vi vårt fina rökta te av bästa kvalitet:
https://www.pekoe.se/eko/ekologisktte/svart-te/lapsang-souchong/

OBS! Grunden för att hälsosam kombuchabryggning är alltid rent svart te. Man ska inte "brygga vidare" på en kultur som legat i något annat än rent svart te. När det kommer till kombucha bryggt på Lapsang Souchong så kan det gott vara så att rökpartiklarna som stannar kvar på bladen kan påverka/förstöra bakterierna och jäststammarna i din hälsosamma kombucha.
Så jag säger som alltid när det kommer till att brygga kombucha på andra saker än svart te ; "Experimentera gärna, men se till att du har en backup som är bryggd på rent svart te. Som du kan ta ny startkultur ifrån". 


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.