onsdag 14 september 2016

Aldrig Earl Grey

Vi får många frågor om vilket te man ska använda till sin kombucha. Man kan använda vilket svart te som helst. Men det måste vara äkta rent, ekologiskt te. Alltså enbart torkade blad från busken "Camellia Sinensis".  Inte smaksatta teer, inte teer med fruktbitar i, inte sånt som kallas "te" fast det egentligen innehåller massor av andra örter och växter.
Då kan det gå så här.
Det här är en burk av Earl Grey som vi bryggt sedan i maj, som ett experiment. Redan efter första omgången som bryggdes på Earl Grey så märktes tydligt på smaken att något inte stor rätt till. Flera av de syror som ska ingå i en hälsosam kombuchakultur hade försvunnit, och ytkulturen såg underlig ut. För några veckor sedan, när vi skulle göra en 4de omgång så hade allt möglat. Ett vitt lurvig mögel av en typ jag aldrig sett förr på kombucha. Men så finns det ett mycket speciellt problem med just Earl Grey teer.
Earl Grey är smaksatt med en olja som är gjord av en citrusfrukt, bergamott. Och det är just oljan som ställer till det. Olja flyter på ytan av kombuchaburken. Det är samma yta som kombuchans bakterier vill börja skapa sin nya ytkultur på (scoby/"svamp"/bäbis).
Men när bergamott-oljan har täckt ytan så går inte det. Kombuchans bakterier börjar kvävas och till slut dör dom och allt möglar.
Samma sak kan hända med många andra teer som är smaksatta med frukter och essenser. Essenserna är ofta oljebaserade och det finns en del oljor i fruktbitarna och när man brygger teet så frigörs oljorna, lägger sig på ytan och ställer till samma problem.

Att välja te
Man kan använda alla slags rena, icke smaksatta svarta teer till kombucha. Huvudsaken är att man väljer ett te av god, ekologisk kvalitet.Vi rekommenderar att man enbart använder svart te för att få riktigt nyttig kombucha att dricka och för att själva kulturen ska vara livskraftig och må bra.
(http://egenkombucha.blogspot.se/2017/01/basta-tesorten-till-kombucha.html).
Det viktigaste är att man väljer ett te av god, ekologisk kvalitet. Kommersiellt te är känt för att vara väldigt besprutat så välj alltid ekologiskt!

Och gå inte in på en lokal tebutik som "luktar så gott" när man kommer in genom dörrarna. Det är ett tydligt tecken på att dom har dålig förvaring av sina teer (smakerna läcker ju ut och förstör teet).

För enklaste möjliga sätt att få tag på bra teer så rekommenderar vi pekoe.se. En liten, personlig webshop med utmärkt service som enbart säljer ekologiska teer av hög kvalitet från socialt ansvarstagande tegårdar som har bra villkor för sina arbetare!
Titta på den här sidan: https://www.pekoe.se/eko/ekologisktte/svart-te/
Där finns också Earl Grey (som är smaksatt med bergamott-olja så den ska man undvika till kombucha) och rökt te (Lapsang Souchong) som kanske inte heller är lämplig att brygga kombucha på, men hoppa över de två så går det bra att beställa vad helst av de övriga sorterna. Just nu har vi här på Forsnäs Hemman 4 olika sorter från Pekoe som vi brygger kombucha på: Rwanda, Vietnam, Nepal och Ceylon. Alla dom (och alla andra sorter från Pekoe, som vi provat tidigare) har givit väldigt hälsosam och god kombucha.


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.