lördag 7 maj 2016

Brygga te till kombucha-mer tips och trix

Här kommer lite mer tips om hur man kan brygga te för att göra egen kombucha. Hur man får ut den mesta näringen och vad man bör tänka på när man väljer tesort.
Min vackra teburk. Alltid en glädje att få ta fram den för att brygga te till kombucha.
Just nu i burken ett Vietnamesiskt svart te som såldes förra säsongen på pekoe.se
Att brygga te
Det går alldeles utmärkt att bygga te som vanligt. 2-3 tsk lös-te till 1 liter vatten och 1 dl socker. Låt dra länge (minst 15 minuter), sila av bladen och låt svalna till rumstemperatur. Det är bara bra om teet får dra länge, gärna flera timmar för att få ut så mycket näring som möjligt till kombuchans mikrober.  

Men vi lägger ner lite extra kraft när vi brygger te till kombucha. Jag tänker att när man ändå köpt en sån fin produkt, ett ekologiskt te från andra sidan världen, så vill jag göra allt jag kan för att locka ut alla nyttigheter som kombuchan sedan kan få förädla.

Vi brygger alltså te på samma blad 3-5 gånger. Tills dess färgen på teet är väldigt ljust. Se det här inlägget. http://egenkombucha.blogspot.se/2016/04/brygga-te-till-kombucha.html

Den första gången jag brygger så använder jag bara ljummet vatten. Det är för att örter/växter ofta innehåller en stor mängd ämnen som kan lakas ut i varmt vatten men som förstörs av kokande vatten. Andra gången brygger jag med nästan kokande vatten och sedan med kokande vatten. Den sista gången brygger jag med kokande vatten och låter dessutom gärna bryggningen stå och dra ur bladen riktigt länge, gärna över natten. Det beror på att de flesta örter innehåller nyttiga ämnen som är väldigt svårlösta i vatten, När man ska använda örter med lite kraftigare växtsätt (t.ex. tebusken som är en vedartad buske) så kan det behövas en rätt rejäl kokande och lång urlakning för att dessa växter ska släppa ifrån sig vissa av de nyttiga ämnena.
Genom att brygga med ökande temperatur tror vi alltså att vi får ut flest nyttiga ämnen från tebladen. Nyttigheter som alltså sedan hamnar i vår kombucha!

Att välja te
Man kan använda alla slags svarta icke smaksatta teer till kombucha. Vi rekommenderar att man enbart använder svart te för att få riktigt nyttig kombucha att dricka och för att själva kulturen ska vara livskraftig och må bra. Kombucha består av massor av små mikroorganismer som behöver näring för att leva och föröka sig. (http://egenkombucha.blogspot.se/2017/01/basta-tesorten-till-kombucha.html). Det viktigaste är att man väljer ett te av god, ekologisk kvalitet. Kommersiellt te är känt för att vara väldigt besprutat så välj alltid ekologiskt!
Vår favoritbutik som vi köper teer av är pekoe.se. En liten, personlig webshop med utmärkt service som enbart säljer ekologiska teer av hög kvalitet från socialt ansvarstagande tegårdar som har bra villkor för sina arbetare!
När man köper te till kombucha är det rent svart te som gäller, inte smaksatt. Titta på den här sidan: https://www.pekoe.se/eko/ekologisktte/svart-te/
Där finns också Earl Grey (som är smaksatt med bergamott-olja så den ska man undvika till kombucha) och rökt te (Lapsang Souchong) som kanske inte heller är lämplig att brygga kombucha på, men hoppa över de två så går det bra att beställa vad helst av de övriga sorterna. Just nu har vi här på Forsnäs Hemman 4 olika sorter från Pekoe som vi brygger kombucha på: Rwanda, Vietnam, Nepal och Ceylon. Alla dom (och alla andra sorter från Pekoe, som vi provat tidigare) har givit väldigt hälsosam och god kombucha.
Dessutom kan man läsa mycket roligt och intressant om te på deras hemsida och blogg.


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.