torsdag 12 maj 2016

Kombuchakultur & kombuchasvamp & volgasvamp & tesvamp

Kombucha har en enormt lång historik. Så lång att vi har svårt att veta hur det egentligen gick till när kombucha först uppstod.

Man tror att själva ordet kommer från en doktor som "uppfann" denna mirakelmedicin. Läkaren hette "Kombu" och han gav sin sjuke Kejsare ett helande te = "cha". Alltså Kombus-cha, Kombucha.
Detta var i bortre Orienten. Troligen Japan eller Kina.
Det var för flera tusen år sedan. Så mest troligt är den en myt.

Men vart och när kombuchan än uppstod så har denna kultur av jäst och hälsosamma bakterier sedan dess långsamt spridit sig över hela världen. Det är oklart vart det moderna namnet kommer från, men det är tydligt besläktat med det koreanska, "Chongc-beoseotcha".   
Alla namn denna livgivande kultur har haft betyder "tesvamp" och det har den också kallats så i språk som kombuchakulturen har hamnat i. 

Utom namnet Volga-svamp. 
Det är unikt, och kommer från en helt annan bakgrund. 

---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.