torsdag 22 november 2018

Klättrande kombucha

Ibland kan man se att ytkulturen i en burk kombucha börjar "klättra". Egentligen så är det kolsyran som bildas under fermenteringsprocessen som sakta trycker upp ytkulturen längs burkens väggar.
Vanligen bildas det alltid en ny ytkultur så fort kombuchaburken har en vätskeyta som ligger fri. Om man tar bort den ytkultur som bildats mitt i en bryggning så kommer det genast att börja bildas en ny ytkultur. MEN när en burk får en "klättrare" så har den ju egentligen kvar sin ytkultur, som ett lock över bryggningen (eller snarare är det ett semipermeabelt membran) och då bildas ingen ny ytkultur, förens man antingen petar ner klättraren i burken igen, eller tar bort den, eller att klättraren själv lossnar. Ibland kan ytkulturen tryckas upp hela vägen till toppen av burken och ploppa ut, och torka ihop och bli brun och skrynklig. Då kan man också se att samtidigt som ytkulturen lossnar börjar det bildas en ny ytkultur på själva vätskan i kombuchaburken.

Klättrare är inget större problem och det förstör inget i själva bryggningen. Den går betydligt långsammare men processen genomgår ändå de vanliga faserna. 😊

Det man kan se på bilden högst upp är att ytkulturen inte längre blir tjockare när den hamnat ovanför vattenytan, och även att avdunstningen av vätskan inte går lika snabbt, så oftast tar bryggningen längre tid att nå samma syrliga smak om den har en klättrande ytkultur, än om den har en ytkultur som ligger kvar i kontakt med kombuchavätskan.
Så vi rekommenderar att man helt enkelt bara petar ner klättraren i vätskan igen om man märker att den är på väg att "lyfta". 👍

---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två kulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.