lördag 7 april 2018

Köpa kombucha på flaska?

Vi har varit på en liten "semester", kombinerat med kurs och inköpsresa. Vi gillar inte att slösa bensin i onödan, så vi reser mycket sällan och med bilen knök-fullt packad både bort och hem för att utnyttja all energi vi använder. 😊
Eftersom vi bor i glesaste glesbygden, så finns det ingen "köpe-kombucha" i närheten.
Men nu var vi i en "storstad" och passade på att gå runt på olika hälsobutiker och köpa på oss lite flask-kombucha. Jag har alltid hållit koll på de bryggerier som påstår sig sälja kombucha, för att kvaliteten oftast är så dålig. Många som börjar brygga egen kombucha blir helt paff över hur det smakar, det är inte alls samma sak som köpe-kombucha.
Det är bara att konstatera att man egentligen inte ens borde få kalla köpekombucha för kombucha! Men eftersom "kombucha" inte är något varumärkes-skyddat ord eller "traidmarkat" så får vem som helst skriva ordet "kombucha" på vad som helst. Som på dom här flaskorna vi köpte och provsmakade nu i veckan.

Vi köpte tre märken, ett av landets ("Sveriges") ledande märken, ett tyskt, och ett som var från ett lokalt bryggeri, i den regionen vi semestrade. Alla smakade likadant, som kolsyrat vatten med en svag ton av te och lite syra, det syrliga skulle väl föreställa kombuchan.

Sist vi gjorde en ordentlig provsmakning av kommersiell kombucha  för ca 1,5-2 år sedan, så höll alla märken ändå lite bättre kvalitet, även om det mest var "smaksatt vatten" redan då. Men ju mer känt kombucha verkar bli desto mer "green washing" och kommersialism verkar tränga in i verksamheten. Dessa märken vi provsmakade nu kan inte haft många molekyler organisk syra i sig, eller nyttiga antioxidanter eller levande mikrober från en äkta, riktig kombuchakultur.

Sen kommer ju ändå även några av dessa kulturer att skapa en ny yta/scoby/bäbis. Det beror på att av alla minst 10 bakterie-typer som ska finnas i en bra och välbalanserad kombuchakultur så finns det EN enda bakterie som överlever all misshandel man kan tänka sig, Acetobacter Xylinum. Och det är samma bakterie som bygger upp en ny ytkultur.
Det innebär två olyckliga saker.
1. Även om man försöker "starta" sin egen kombucha från en flaska köpt kombuch och ÄVEN om det bildas en ny yta, scoby där, så betyder det inte alls att man har en hälsosam kombucha i sin burk. Man har mest troligt bara EN enda bakterie av minst 10 olika som egentligen behövs i en kombucha.
2. Vätskan man får fram kommer att smaka surt/syrligt. Men det betyder ändå inte att det är riktig kombucha man fått fram. Den där överlevarbakterien (A. Xylinum) skapar en enda syra, ättikssyra. Men en bra kombuchakultur ska ha minst 10, oftast uppåt 15 olika organiska syror i sig. Alla syror är nyttig för olika saker. Så en riktig och bra kombucha är alltså nyttig för minst 10-15 olika inre funktioner, medan det här köpta alltså bara är att likna med vinäger, bryggt på te istället för vindruvor. Inte onyttigt, men inte alls i samma klass som kombucha.

Som ett litet experiment har jag nu startat bryggningar på dessa tre köpta kombuchaflaskor. Mest troligt kommer dom alltså producera nya ytkulturer, men ändå inte alls smaka som riktig kombucha gör.😛
Läs hur det experimentet gick här: http://egenkombucha.blogspot.com/2018/07/brygga-pa-kopekombucha-dalig-ide.html


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.