torsdag 22 mars 2018

Scoby- same same but different!

Scobysar, som många kallar kombuchans ytkulturer kan se ut på så många olika sätt. Särskilt när dom börjar bildas så kan det se väldigt konstigt ut. Det kan blir som en tunn, mjölkig och nästan osynlig hinna. En del nybörjare tror dom fått något skadligt "slem" i burken. Ibland blir det som vita prickar som sedan sakta utökas och så småningom växer ihop till en ny ytkultur, då tror många att dom fått mögel.😅Andra gånger så ser man direkt massor av små bubblor som ligger precis under ytan. Då är det jästen som blivit väldigt aktiv, bildat kolsyra som sedan hamnar under den genomskinliga, tunna nya ytkulturen. Det är också alldeles normalt, men kan se väldigt skumt ut.😜
Även senare, när ytkulturerna hunnit bli tjocka och robusta, kan dom se väldigt olika ut. Vanligen skiljer det en hel del på om dom är buckliga, "ploppiga" på ytan eller släta. Det är också vanligt att dom kan bestå av olika skikt eftersom en ytkultur som skakas loss från ytan slutar växa på sig, och istället bildas en ny ytkultur på själva vätskeytan. Om bara en sida av den gamla ytkulturen lossnat så får man till slut en scoby med olika skikt i ena änden och helt kompakt i den andra. Man kan se ganska tydligt vad som händer på den här bilden.
Men oavsett hur dom ser ut, ytkulturen, eller som dom ibland felaktigt kallas "svamparna", så funkar dom lika bra! Men i det här läget ska man kanske nämna att dom egentligen inte verkar vara så där väldigt viktiga för en hälsosam kombuchabryggning. Folk och firmor som säljer enbart scobys för att brygga på, dom gör helt fel.

Det som är viktigt är startvätskan! 👍Den riktigt sura startvätskan, som också måste komma från en grundkultur som är balanserad och komplex, som har alla de mängder av små olika mikrober som ska finnas i en kombucha, inte bara en eller två olika. Sen gör det ingen skada om man lägger i en ytkultur från förra bryggningen. Man ska i så fall använda den nyaste, ljusaste, fräschaste. Och man ska inte har för mycket ytkultur i en bryggning, då kan man skapa en obalans i kombuchakulturen och kombuchan kan bli väldigt vasst sur, väldigt snabbt och ibland till och med bitter.

När vi skickar startpack så får man med en ytkultur i varje påse och två i ett dubbelpack. För även om våra provbryggningar starkt stödjer slutsatsen att det varken gör till eller från att ha i en ytkultur, så är det ju oftast så att man brukar brygga på både ytkultur och startvätska. Om inte annat kan man ju lägga i en slemmig klump för tur, och traditionens skull. Det gör vi! 😊


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.