tisdag 26 december 2017

Festlig kombucha i glasen, istället för alkohol.

Så här vid storhelger kan kombucha vara extra uppskattat och användbart, som ett alkoholfritt men ändå festligt alternativ till diverse drycker.  😍Vi har använt kombucha istället för snaps, istället för drinkar och med bubblig kombucha så kan man absolut också byta ut champagneflaskan på nyårsaftonen. 💗
På bilden en kombucha-drink med granskotts-smaksatt kombucha, och för att göra det lite extra festligt garnerat med en grankvist. När man gör kombucha-drinkar utan alkohol, så kan man använda samma tips och trix som till "vanliga" drinkar, och få det att se precis lika festligt ut.👍

Här länkar till tidigare inlägg om att använda kombucha som ett alkoholfritt alternativ under jul och nyår:
Snaps: http://egenkombucha.blogspot.se/2016/12/kombucha-till-jul-och-nyar-alkoholfritt.html

Drinkar: 
Julsmak:  http://egenkombucha.blogspot.se/2016/11/en-kryddig-kombucha-jul.html
Hjortron: http://egenkombucha.blogspot.se/2017/04/hjortron-kombucha.html

Champagne: http://egenkombucha.blogspot.se/2016/12/gott-nytt-kombucha-ar.html

Är kombucha då verkligen alkoholfritt? 
Det finns en svåravlivad myt om att kombucha har alkohol i sig. Kanske beror det till viss del på att kombucha kan smaka jäst, som folk misstolkar som alkoholsmak och till viss del att man kan uppleva niacin-reaktioner när man dricker i början, vilket folk misstolkar som "alkoholpåverkan". Dessutom går det inte att använda vanliga alkohol-mätare när man druckit kombucha, för då ger dom utslag (en kort stund, typ som munvatten, max 5-10 minuter efteråt som jag förstått). Det beror tydligen på att de organiska syrorna i kombuchan misstolkas av dessa utandningsmätare. Och ja, det gäller också den typen av alkoholmätare som polisen använder.

Men Kombucha ligger i snitt under 0,5% alkohol. Oftast inte högre än 0,2%. Om man tänker på filmjölk, yoghurt och kefir som alkoholfritt, så är också kombucha alkoholfritt. 😁

Och det blir aldrig nån högre alkoholhalt i kombucha om du dricker direkt från första bryggningen. Den KAN möjligen (teoretiskt) bli motsvarande en lättöl OM du gör en andra bryggning väldigt tidigt och blandar i sockerrika frukter. Men dom mätningar som gjorts på den nivån är tveksamma. Så mer troligt är maxnivån av alkohol kring 1%, alltså mycket lägre än lättöl. Och det är alltså maxnivån, vanligen är det en försumbar mängd alkohol även i andra bryggningen. 

Här är en länk till Shenets artikel om etanol (alkohol). Den hemsidan är en utmärkt kunskapskälla till massor av praktiskt "vardagskemi". Detta här ett citat om flera av de många olika fermenterade sorter och livsmedel som innehåller mycket små mängder alkohol. 
"Att leva helt alkoholfritt är omöjligt. Sockerarter jäses ständigt till alkohol som en del av ämnesomsättningen i växter, livsmedel och människor. I maten finns det särskilt i sådant som är jäst (fil, yoghurt och kefir upp till 2 %, vinäger upp till 0,2 %, mjölksyrejästa grönsaker, jäst bröd) eller kan börja jäsa (frukter och bär)". ---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.