söndag 19 november 2017

Allt i ett helt vanligt glas kombucha!

Jag fick en sån där grundläggande fråga här om dagen: "Vad anses kombucha vara bra för?"
Som forskare är det lätt att jag värjer mig lite, för såna frågor. Jag vet ju att det finns en hel del modern forskning som stödjer de gamla erfarenheterna.
Men samtidigt frågar jag mig, förstår mina läsare hur olika vetenskapliga metoder använts när man kommit fram till detta? Kan man bedöma skillnaden mellan olika studiers forskningsresultat, kan dom se när det går att vara "tvärsäker" eller när vissa detaljer är tveksamma. Det gör att jag inte alls skriver så mycket som jag borde om de helt fantastiska hälsofördelar kombuchan har. För det är verkligen helt makalöst vad kombucha kan göra för oss, rent hälsomässigt. Och det här är alltså bara en del av allt, och det kommer sig av den fantastiska komplexitet som ligger bakom allt nyttigt som finns i bara ett helt vanligt glas med god kombucha! 💗

Så här svarade jag damen som undrade:
"Kombucha har ansetts bra till "det mesta", vilket gjort att många avfärdat det som överdrivet. 😋 Men, modern forskning visar att kombucha är en av de mest kraftfullt hälsosamma livsmedel som finns. 👍 Det har en extremt dynamisk fermenteringsprocess, mycket bättre än t.ex. yoghurt eller surkål. Så det bildas många fler olika nyttiga substanser (organiska syror) än i de flesta andra fermenterade livsmedel. Och alla olika substanser är bra för att läka och rätta till olika problem. Dessutom innehåller kombucha enormt mycket antioxidander, av en typ som är extra lätta för oss människor att ta upp i tarmen och därmed få nytta av. Så allt man tidigare hävdat att kombucha kan hjälpa till med, verkar mer och mer troligt att det faktiskt KAN hjälpa till med. 😀
Forskning visar bland annat att det är immunförsvarsstärkande, och hjälper inälvorna att fungera bättre (bla, lever och njurar) vilket gör att kroppen kan rena sig själv från skadliga substanser mer effektivt. Man har också sett goda effekter på metabolism, matsmältningsbesvär och tarmproblem, det är t.ex. visat att det påskyndar läkningen om man har magsår. Vidare flera olika hudproblem bl.a. eksem (stärker cellernas återbildande och självläkande förmåga), reumatiska besvär/ledbesvär, då kombuchan hjälper bindväv att återbildas och bli mer tåliga, man har sett förbättring på ögonproblem, och att det skyddar mot åderförkalkning och svamp i slidan (candida). Dessutom stabiliseras blodsockersvängningar effektivt av att dricka kombucha, och det är ganska vanligt att typ2-diabetiker mår mycket bättre och inte alls ovanligt att dom helt kan sluta med att ta medicin, om dom börjar dricka kombucha. Och jag har inte ens kommit halvvägs i "listan" av hälsofördelar. 😲 Så blir det när ett livsmedel verkar på en så pass grundläggande nivå i kroppens basala system. Vad sjukdom som man än har, som egentligen är ett symtom på en obalans i de systemen, kommer att bli bättre när man åtgärdar själva grundproblemet. 🙏Vilket ofta i vår moderna värld är just störd tarmflora och en alldeles för litet intag av biokompatibla antioxidanter."


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.