tisdag 7 mars 2017

Vilket te ska man använda till sin kombucha?

En fråga vi ofta får. Vilket te ska man använda?
Svaret är lätt, man ska använda rent ekologiskt svart te av bästa kvalitet! Läs mer här!
Nu har vi gjort en provbryggning för att visa hur det ser ut när man brygger på svart te och jämfört det med när man brygger på grönt te och vitt te. Det blir en enorm skillnad!
Snabbt märks det att det svarta teet ger en fin och hälsosam kombucha, medan det gröna och vita teerna gör att kombuchakulturen svälter och till slut dör ut.

En del detaljer att lägga märke till i bilderna. Kombuchan bryggd på det svarta teet innehåller alla kännetecken av en hälsosam och balanserad kombucha. Den har ytkultur, det syns också en del bubblor undertill ytkulturen, och dessutom lite bubblor ovanpå, vilket är helt normalt även om det inte alltid händer. Och den har mycket flytande "gojs" i vätskan, det är bakterieklumpar (konglomerat) och jästsvampar som bildar korn, fläckar och strängar i en hälsosam kombucha. Dessutom har den ett lager på botten av gamla jästceller, som är inaktiva, vilket också är ett tecken på en frisk kombucha som fått brygga under minst några veckors tid.

Jämför det med burken på grönt te och vitt te. Först är det viktigt att veta att medan svart te är ett oxiderat te, så är grönt och vitt te nästan helt opåverkat av oxidation. Oxidering är en process där näringsämnen blir mer tillgängliga, både för människor och kombucha. Eftersom kombuchakulturen i sig är levande med massor av små levande organismer som behöver näring för att må bra, så mår den absolut bäst tillsammans med oxiderat te.

Titta igen på bilderna. Både det vita teet  och det gröna har tydligt försvagat bryggningsprocessen. Det  syns tydligt att bara burken med det svarta teet har alla tycken på en hälsosam kombuchakultur. Både bubblor av kolsyra och jästslöjor  ett lager av bottenjäst. Också smaken visar att kulturerna blivit helt förstörda av de vita och gröna teerna. Som alltid i förstörda och halvdöda kombuchakulturer så försvinner den komplexa och nyanserade smaken av syrlighet som en hälsosam kombuchakultur ger.
Det som fortfarande finns i alla tre burkarna är ytlagret. Det som folk felaktigt brukar kalla "svampen" eller scobyn. Denna ytkultur är en RESTPRODUKT från en av bakteriestammarna i kombuchan (Acetobacter xylinum).
De bakterierna ”bygger” själva cellulosastrukturen som bildar ytlagret. MEN den bakterien är bara EN av minst 11 bakteriefamiljer som ska leva i en frisk kombucha. 

Många tror att deras kombucha är frisk och hälsosam eftersom den bygger nya "bäbisar", alltså nya ytlager. Men faktum är att de bakterierna som skapar den nya "bäbisen", dom är nästan omöjliga att ta död på, Jag brukar kalla dom för "Kombuchans Kackerlackor". 😕
Så även om man får ett nytt ytlager ("svamp"/bäbis/scoby) så är det inte alls säkert att man har en frisk kombuchakultur! 
Det kan till och med vara så illa att man får en tjockare och finare "svamp" om kulturen är skadad eller döende. Titta på den gröna burken på bilderna. Eftersom det inte finns något annat levande, inga bubblor eller jästtrådar som stör, så blir ytkulturen alldeles jämt och slät. 

Det beror på att om det inte finns några jästsvampar eller några bakterier som bildar klumpar och slöjor, så kan Acetobacter-bakterierna få fritt spelrum att ta all energi till att bilda ytlagret. Titta på bilden från 1 vecka här ovanför, där kan man tydligt se att Acetobacter-bakterierna har bildat tjockare ytlager i burkarna med vitt och grönt te. Man kan också se att det allra mest näringsfattiga teet (det gröna) får en slätare och jämnare yta ("svamp"). 

Det är problematiskt att många tolkar en jämnare, tjockare och slätare scoby som mer "hälsosam". Det kan tyvärr lika gärna vara precis tvärtom!!! Det kan vara ett tecken på en halvdöd och väldigt sjuk kombuchakultur.  Även hälsosamma kulturer kan i och för sig skapa ytkulturer som ser perfekta ut, men så kan alltså även helt utarmade kulturer. Så utseendet på en ytkultur säger ingenting om hälsotillståndet bland bakterie-samhället som ska finnas och frodas i en hälsosam kombuchakultur.
(Men, det är väl värt att påpeka att även hälsosamma kulturer bryggda på svart te kan få alldeles släta ytkulturer ibland. Det beror på många olika faktorer som typen av jäst som är verksam i bryggningen och temperaturen under bryggningen.)

Så: kortfattade slutlig rekommendation för att köpa ett bra te:
Det viktigaste är att man ska använda rent äkta te, alltså blad från tebusken Camellia Sinensis. Inte örtteer, kryddteer eller ayurvediska teer, som egentligen är hopkok av andra växter som felaktigt säljs under namnet "te".

Man ska också enbart använda svart te, samt teer utan smaksättning i sig.
Och lita inte på vilka eko-märkningar som helst! Sök efter engagerade och riktigt duktiga tehandlare!
För att köpa riktigt bra te så kan du titta in hos vår favoritbutik, som är ett litet familjeföretag i Bergslagen. pekoe.se
Dom är otroligt duktiga och har enbart bra ekologiska teer av hög kvalitet och socialt ansvarstagande över te-arbetarna. Dom har också Earl Grey(som är smaksatt med bergamottolja så den ska man undvika till kombucha) och rökt te (Lapsang Souchong) som kanske inte heller är lämplig att brygga kombucha på, men hoppar över den så går det bra att beställa vad helst från den här sidan:
https://www.pekoe.se/eko/ekologisktte/svart-te/


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.