söndag 12 mars 2017

Fördelarna med plastflaskor till Kombucha

Den här bilden visar en av de stora fördelarna med att använda plastflaskor till sin andra bryggning.
Ofta kan det utvecklas massor med kolsyra, alltså gas i flaskan och det kan bli ett rejält tryck. En plastflaska kan motstå ganska mycket tryck utan att sprängas.
Titta på botten av de här två likadana flaskorna, flaskan till vänster har normalt tryck, medan flaskan till höger har putat ut nertill, botten är alldeles rundad. På så sätt är det lätt att se att det är dags att "pysa" flaskan och samtidigt har flaskan gett vika lite för trycket istället för att sprängas, som tyvärr kan hända med glasflaskor. Jag har under åren sett många bilder från kombuchabryggare där stora glasskärvor har slungats iväg med enorm hastighet när flaskor sprängts. Oftast har "bara" tak och väggar skadats, men det har också förekommit djupa skärsår och andra kroppsskador. Men även om man klantat sig bra mycket och inte pyst sin flaska på länge, så blir det ingen dödlig katastrof med en plastflaska, mest bara en rätt kladdig uppstädning. Läs här om vår kombuchaexplosion.

Vi rekommenderar alltså att man enbart använder plastflaskor av bra kvalitet *(läs mer längre ner) eller att man inte alls brygger sin kombucha i en andra omgång. Kombucha är lika nyttig att dricka direkt från första bryggningen och många tycker den är lika god så.

En bubblig kombuchafilm från en av flaskorna på bilden:

* All plast är inte farlig. Så sade "plastexperten" på SVT's  nyhetsprogram Rapport i februari 2017, vilket är aldeles sant. En del plast ska man absolut inte använda till kombucha, sån som innehåller Bisfenol A eller andra lättlösliga gifter som mjukgörare. Men det finns väldigt många plastförpackningar som är gjorda av högkvalitativ livsmedelssäker plast. Är du osäker så titta på botten av förpackningen/flaskan, där finns det alltid stämplat ett nummer mellan 1- 7. Använd enbart flaskor som har nummer 1-2 eller 4-5. Då är du helt säkert i att få en hälsosam och frisk kombucha. Länk om plastklassificeringar.


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.