fredag 29 april 2016

Kombuchaburkens innehåll

Vi håller på att ta proffs-bilder till vår nya beskrivnings-broschyr. Informationen är lika utförlig och tydlig som tidigare, men bilderna blir bättre och mer informativa.

På den här bilden syns allt i en bryggning. Kombuchakulturen /mamman/svampen/mamman har hamnat halvvägs mot botten av burken. På ytan växer det till nya kombuchakulturer/scobys eller babyn. Eftersom jag råkat skaka på burken har en del av den nya kombuchakulturen åkt ner i omgångar och skiktat sig på högra sidan. Dessutom är det lite trådar som hänger ner och lite "sediment" på botten av burken. Det är jäst i olika stadier av utveckling. Allt ser ut precis som det ska.

Det visar hur kombuchakulturen funkar.
Så fort det finns en fri yta så bildas det ny kultur där. Och jästen kommer fram mer o mer synligt vartefter bryggningen pågår. Den kan bilda bruna nerhängande trådar, och stora bruna fläckar under ytlagret eller ett brunt bottenlager på burken, ibland ganska tjockt.
Allt detta är normalt.

Kombuchamodern, den ursprungliga svampen, kan flyta på ytan eller ligga på botten eller på sidan eller till & med röra sig uppåt och neråt under bryggningen. Allt det är också normalt och påverkar inte bryggresultatet. Kombuchamödrar brygger bra kombucha oavsett hur dom ser ut och beter sig, bara dom är hälsosamma.
Som våra är!

Så det är en verkligen informativ bild, om man vet vad man ska titta på. 😃

Och kom ihåg; själva kombuchakulturen / scobyn, det gelatinösa skiktet är inte är så viktigt för en livskraftig kombuchabryggning. Den är en mest bieffekt av en av bakteriestammarna som finns i scobyn. (SCOBY betyder: Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).
På svenska blir det en "Symbiotisk Kultur Av Bakterier och Jäst" (alltså SKABJ)
Eh?

I vilket fall, man kan brygga en kraftfull kombucha av "bara" startvätska, alltså av riktigt färdigbryggd och sur kombucha. I den finns alla bakterier och jäststammar som behövs, och dom simmar runt fritt i vätskan, dom är inte "instängda" som i svampen/ kombuchakulturen/ gelélagret. I vätskan är dom mycket mer effektiva.
Så ska man välja ett av dom så är startvätskan viktigare än ytkulturen/"svampen".

Och köp inte en torkad kultur från någon av dom stora "hälso"-butikerna som köper annonsplats på sökmotorerna. Dom är skräp!!!
En torkad kombuchakultur är en mumifierad kombuchakultur.
Knappt vid liv.

Våra startpaket innehåller perfekt kombinerad, färsk och riktigt livskraftig kombuchakultur med både ytkultur och startvätska, det du behöver för att direkt börja brygga.
Och vi erbjuder total support, livstid om det behövs. =)
Vår målsättning är att du ska kunna brygga och bli självförsörjande på all kombucha du kan behöva. För resten av ditt liv.


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.