söndag 17 april 2016

Brygga te till kombucha

Många frågar hur man bäst ska brygga sitt te när man gör kombucha.
Vi rekommenderar 2-3 tsk löste  per liter vatten när man ska brygga te till sin kombucha. Och vi rekommenderar enbart svart te . När vi brygger till oss själva använder vi faktiskt ännu mindre te, men vi ser till att brygga på samma teblad flera gånger och dra ut all näring ur teet.
Så här gör vi:
1. 1,5-2 tsk lös-te av god kvalitet (ekologiskt) per liter vatten vi ska brygga. I det här exemplet hällde jag i 5 tsk och ska brygga fyra liter i fyra olika omgångar.
2. Häller i en dl ekologiskt socker för den första litern.
3. Kokar upp vatten i en vattenkokare, låter det svalna av lite grann och häller på ca 5 dl i tekannan. Låt dra så länge du vill och rör om så att sockret löser sig.
4. Fyller upp i tekannan med kallt vatten så att det blir en liter. Kallvattnet gör att teet blivit ungefär fingervarmt och man behöver inte vänta på att det ska svalna.
5. Silar av bladen och det söta starka teet är klart att använda till kombucha.

OCH så gör vi om det tre-fyra gånger till. I med en ny dl socker, och ytterligare 5 dl vatten, denna gång och alla följande gånger gärna kokande. Och låt gärna tebladen dra längre och längre. Den sista gången får den gärna dra ut allt det som är kvar i bladen över natten, eller över en arbetsdag och ofta låter vi då också bladen få koka i en kastrull med vatten i 5-10 minuter. 
Här på bilden syns alla tebryggningar från den första till vänster till den sista som är nästan vattenfärgad näst längst till höger. Glaset allra längst till höger är alla fyra bryggningarnas te sammanblandat. Det är alltså den färg teet har när vi gör vår kombucha. Ljusare än det te de flesta brygger till kombucha men också, tror vi, med mer näring.
Det ger en lätt och harmonisk kombucha utan överväldigande tesmak men med mycket av kombuchans egen karaktär.

Nästa gång ska jag gå igenom lite mer om våra mer avancerade tankar om tebryggning. Varför lägre temperatur i  början och högre på slutet?  Hur kan fleragångs-bryggning förbättra kombuchakvaliteten, hur man brygger så mycket te lite mer lättsamt i vardagen och mera.
Alltså: Brygga te; fortsättningskursen. Här: http://egenkombucha.blogspot.se/2016/05/brygga-te-till-kombucha-mer-tips-och.html
Vi ses!


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.