lördag 14 november 2015

Pys-testa din kombucha

Under andra bryggningen är det viktigt att kontrollera hur kolsyran utvecklas. Lättast gör man det genom att snabbt öppna varje flaska en gång om dagen och lyssna efter "pyset". Det är samma pys som man hör om man öppnar en vanlig läskedrycksflaska.
Pys-testar tre flaskor som stått på en andra bryggning i stängda flaskor i rumstemperatur i ca 10 dagar.
Smakerna från vänster är äppelrosenblad, lingon/ingefära, äppelskal.
Oftast hör man ingenting de första dagarna, men vartefter den andra bryggningens process kommer igång så börja man höra ett svagt pys, som blir starkare för var dag. Med lite erfarenhet lär man sig när det pyser tillräckligt starkt för att kolysrautvecklingen är som mest aktiv. Då är det dags att ställa in kombucha-flaskan i kylskåpet för att drickas senare kyld, eller så kan man dricka upp den direkt.
I videon ovan är det ljudet som är viktigast, lyssna på den första flaskans svaga pys och jämför med de två övriga flaskornas kraftigare pys. Dom två kan man dricka upp direkt eller ställa in i kylskåpet för att dricka kyld senare. 
Observera att processen som skapar kolsyra kommer att fortsätta inuti flaskan även om den står i ett kylskåp, men det går mycket långsammare. Men därför är det inte bra att ha en flaska kombucha stående alltför länge inne i kylskåpet odrucken. Den kommer bli mer och mer sur i smaken vartefter tiden går, dessutom riskerar man att skapa en "kombucha-explosion" när man väl tar ut flaskan och öppnar den.


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.