måndag 19 juni 2017

Brygga kombucha -en lathund

Hur mycket te ska man använda? Och hur mycket socker?
Det är vanliga frågor som vi ofta får. Så nu har jag gjort en "lathund". Den här tabellen är baserad på att man använder 20% startvätska. Startvätska är helt enkelt lite av din färdiga kombucha, den måste vara bryggd minst 14 dagar och riktigt sur, för att duga som startvätska. Sen kan du också lägga till en ytkultur/scoby ("svamp") om du vill, men det är inte nödvändegt. En del vill ha en ytkultur för att dom tror att det ger "tur". Och det är ingen fara med att ha en mindre ytkultur i en bryggning. I så fall ska man välja den nyaste, ljusaste, som brukar växa närmast ytan. Den översta.
När du får ditt startpack från oss, så får du också en tydlig "steg-för steg"- beskrivning på hur du ska sätta igång. Första gången är det bra att göra en extra "stark" bryggning för att hjälpa din kombuchakultur att hantera all stress av en helt ny miljö; nytt te, kanske nytt socker och framförallt nytt vatten.

Men sedan, när du har bryggt en gång och är på väg att bli självförsörjande då gäller det att följa "lathunden ovan".
Så här kan man beskriva det i text.
Att gå vidare.
Steg 1: Bestäm hur stor sats du vill brygga nästan gång.
Spara 1,5 till 2 dl av din färdiga kombucha för varje liter ny kombucha du vill brygga. Varje liter ska alltså bestå av ca 1,5-2 dl ”färdigbryggd” kombucha och ca 8-8,5 dl nytt sött te. Alltså att man brygger på 15-20% redan färdigbryggd kombucha och resten sött te. Alltså 1+4 till 1+6 delar. 
Om man fått fram riktigt sur kombucha så kan det räcka med 10%, alltså 1+9 delar, men säkrast är att använda vår lathund här ovanför.
Steg 2: Det du har över kan du dricka upp, antingen som det är direkt eller så kan du göra en andra bryggning för att få bubblig kombucha och också för att kanske lägga till smaksättningegenkombucha.blogspot.se/p/smaksattning.html


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.