måndag 14 mars 2016

Kombucha - jästbalans

Ibland kan man få lite för mycket jäst i sin kombucha. Men det är verkligen ovanligt.  Tack och lov så är det i alla fall väldigt lätt att rätta till! Det är tiden som är lösningen!

Det här problemet har bara hänt mig en enda gång. Då läste jag på lite och insåg att det inte är så lätt att förstå varför det blir obalans i kombuchan (även om det finns många olika förslag på orsaker). En del tror ombyte till varmare temperaturer, eller för starkt te.
Här ovanför är en burk med väldigt mycket jäst i. Den med rosa tyg. Bredvid har jag ställt en burk med vanlig välbalanserad kombucha, som jämförelse. Detta är alltså innan jag "behandlar" den obalanserade burken som har för mycket aktiv jäst som flyter omkring i hela kombuchan. Man ser att den är väldigt grumlig, medan den vanliga kombuchan är alldeles genomskinlig och klar.
Behandlingen består av att jag tar bort kulturen från burken. Alltså bort med svampen/kombuchamamman/scobyn. Det ska BARA den grumliga vätskan vara kvar i burken. Och man ska inte heller tillsätta något nytt te. Utan nu ska burken bara stå där. Och få lite tid att hitta sin balans igen.
Efter ca 2,5 veckor.
Den grumliga kombuchan kommer att skapa ett nytt ytlager. Alltså en ny kultur/scoby. Den syns högst upp i burken ovan. Och under tiden kommer kombuchan bli allt surare, till den grad att de flesta jästsvampar helt enkelt "tuppar av" och lägger sig på botten. Det syns på närbilden ovanför där jästen ligger som ett sediment på burkens botten. All normal kombucha brukar få ett lager av in-aktiv jäst på botten av burken, så det är ett bra tecken. Och kombuchan i burken har också blivit mycket klarare. Vi är en bit på väg!
MEN det är fortfarande lite grumlighet kvar.
Så nu tar jag bort den nybildade kulturen/scobyn och låter burken stå ytterligare ett tag.
Och gissa vad... tja ni får se om några veckor.

Då kommer jag att ha balanserad och klar kombucha. Med ännu en ny kultur växande på ytan. Det kommer inte gå att dricka denna kombucha, den kommer att vara ättikssur. MEN vätskan (och kulturen/svampen/scobyn) kommer vara helt fantastisk att använda som start för att sätta en ny bryggd.
Titta på det här inlägget för att se fortsättningen: http://egenkombucha.blogspot.com/2016/05/jast-obalans-i-kombuchan-har-ar.html


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.