onsdag 4 januari 2017

Bästa tesorten till kombucha

Vi får ofta frågor om vilket te man ska använda till kombucha.
Det viktigaste är att man ska använda rent äkta te, alltså blad från tebusken Camellia Sinensis. Inte örtteer, kryddteer eller ayurvediska teer, som egentligen är hopkok av andra växter som felaktigt säljs under namnet "te".
Grönt och svart te. Det är lätt att se vilken av dom som innehåller mest näring för kombuchakulturen att förädla.
Den andra funderingen är om man ska brygga på svart te eller grönt/vitt te. Det finns mycket forskning som visar att den nyttigaste kombuchan bryggs på svart te.*  Oxidationen som gör te svart bryter ner svåråtkomliga delar av näringen i de färska tebladen och gör dom tillgängliga för kombuchan, så att den i sin tur kan fermentera fram antioxidanter. MASSOR av antioxidanter. Det är en av det allra nyttigaste orsakerna att dricka kombucha. Kombucha som fermenteras på svart te innehåller upp till 70% fler antioxidanter än det te som man brygger av.
Att svart te passar bäst ihop med kombucha är inte så svårt att förstå. Traditionellt har kombucha under århundraden bryggts på svart te. Kombuchakulturen är alltså framskapad för att fungera i symbios med just svart te. Man kan säga att äkta kombucha är: svart te som är fermenterat med hjälp av en kombucha-kultur.

Läs mer om detta i avsnitt 2 av det här blogginlägget: http://egenkombucha.blogspot.se/2017/03/vilket-te-ska-man-anvanda-till-sin.html

Nu finns det många som bryggt på grönt/vitt te länge utan att ha märkt problem och eftersom det ändå rör sig om samma växt, alltså tebusken, så är det säkert möjligt för delar av kombuchakulturen att överleva på grönt/vitt te. Men vi har börjat undersöka saken och det är tydligt att kulturen ganska snabbt blir försvagad och att flera av bakterierna och jäststammarna dör ut, bara efter någon/några omgångar med bryggning på grönt/vitt te. Och forskningen visar alltså alldeles tydligt att kombucha bryggd på grönt/vitt te inte alls innehåller alla nyttiga ämnen som kombuchan skapar när den fermenterar svart te.

När vi själva gjort experiment med burkar som bryggts på grönt/vitt te så syns det tydligt att kulturen snabbt försvagas. Så vårt råd är; brygg inte på något annat än svart, ekologiskt te. Som inte är smaksatt.
Dessutom ska du aldrig brygga vidare på en kultur som matats med grönt te tidigare. Kulturer som blivit bryggda på grönt/vitt te har förlorat en stor del av sin komplexitet, många av de mikrober som gör allt arbete, som skapar kombucha av teet, har dött ut, på grund av näringsbrist. Starta aldrig upp en ny bryggning från en burk kombucha som är gjord på grönt eller vitt te! Eller något annat än svart, ekologiskt, icke smaksatt te.
Och var medveten om att stora delar av det som är nyttigt i kombucha inte kommer att finnas i din "gröna-te-kombucha". Det kommer t.ex. bara finnas en bråkdel av de antioxidanter som är en av de nyttigaste delarna av att dricka riktig kombucha, gjord på svart te.

För att gå in på en detalj i det här spännande ämnet så är det bland annat ämnet Thearubigin som gör att det svarta teet blir så mycket nyttigare som kombucha. Bilderna här ovanför visar tydligt att det "svarta" teet egentligen har en väldigt rödbrun ton. Det beror på att ämnet thearubigin skapas när tebladen får oxidera till svart te. Och det är just thearubugin som kombuchans jästsvampar och bakterier kan fermentera för att skapa ännu mer antioxidanter.

Man kan fråga sig vad som händer med alla de antioxidanter som finns i grönt/vitt te då? Många tror att grönt/vitt te innehåller mer antioxidanter än svart te, och att det är nyttigare än svart te. Det finns dock forskning som pekar åt olika håll än så länge här, när det kommer till te som man dricker. Men när det gäller kombucha-bryggning kan man inte utgå från vilket te som är nyttigare att dricka som te.
Det handlar istället om att själva kombuchakulturen en gång i tiden skapades i symbios med just svart te.

Här längst ner listar jag en del annan forskning som visat att svart te är det bästa för att brygga kombucha. Kanske lite tradigt för alla som bara slösurfar, men det är fantastiskt intressant för oss som älskar att gräva ner oss i kombuchans mirakulösa hälsoaspekter! J

Den viktiga organiska syran glukuronsyra ligger bakom många av kombuchans hälsofördelar. Mest glukuronsyra bildas när man brygger sin kombucha på svart te. Det finns studier som visar att mängden theofyllin ökar när man brygger på svart te. Det är ett ämne som hjälper personer med t.ex astma att andas lättare. Studier har visat att kombucha bryggt på svart te hjälper viktminskning och sänker skadligt kolesterol. Om man dricker kombucha för att reducera sura uppstötningar och läka magsår så är det också mycket mer effektivt att använda svart te till sin kombucha. Många andra studier som visar goda hälsoeffekter vid t.ex. diabetes, infektionssjukdomar och svagheter i immunsystemet har enbart gjorts på svart te. Där är alltså hälsoeffekterna är bevisade med svart te, men ännu inte utredda gällande grönt/vitt te.

Slutligen, ska man alltså inte alls använda grönt/vitt te till kombucha? Jo, det kan man, men då bör man vara medveten om att det man dricker inte alls är lika nyttigt som kombucha bryggt på svart te. Och, man kan nog egentligen inte ens kalla den vätska som bildas för äkta kombucha. Och man kan inte hålla sin kombuchakultur levande i grönt/vitt te, utan i så fall får man brygga på svart te för att få startvätska och sedan dricka de bryggningar man gör på grönt/vitt te. Se här: https://www.egenkombucha.se/2017/03/vilket-te-ska-man-anvanda-till-sin.html

Man har också de senaste åren börjar forska på alla slags andra örtinfusioner och ibland riktigt konstiga saker. Bland annat har man försökt fermentera nässelte, kaktusjuice och avkok på bananskal med hjälp av en kombuchakultur. Preliminära resultat visar på att själva fermenteringsprocessen skapar en hel del nyttigheter nästan oavsett vad man försöker stoppa kombuchakulturen i, men att själva kulturen sällan överlever någon längre tid. Alltså behöver man hela tiden ha en grundkultur som bryggs i vanligt svart te för att hämta frisk kultur från. Och även om reslutatet av såna experiment kan bli nyttiga, så blir det inte äkta kombucha av det, och mest troligt innehåller såna drycker inte heller alla de nyttigheter man får av en äkta, traditionellt bryggd kombucha som är gjord på svart, ekologiskt te utan smaksättning.

Så vill ni ha de hälsoeffekter som numer är välbevisade från er kombucha så brygg på ett vanligt svart te, av hög kvalitet. Och all startvätska som man ska börja en ny byggning med SKA komma från kombucha brygd på svart te. Se gärna här hur kulturen förstörs helt av att brygga på grönt eller vitt te. Det svarta teet ska också vara ekologiskt, inte smaksatt och allra helst lösvikt.
Vill ni experimentera så gör gärna det, men håll alltid en backup-bryggning på svart te.

För att köpa riktigt bra te så kan du titta in hos vår favoritbutik, som är ett litet familjeföretag i Bergslagen. pekoe.se
Dom är otroligt duktiga och har enbart bra ekologiska teer av hög kvalitet och socialt ansvarstagande över te-arbetarna. Dom har också Earl Grey(som är smaksatt med bergamottolja så den ska man undvika till kombucha) och rökt te (Lapsang Souchong) som kanske inte heller är lämplig att brygga kombucha på, men hoppar över den så går det bra att beställa vad helst från den här sidan:
https://www.pekoe.se/eko/ekologisktte/svart-te/

* Effects of origins and fermentation time on the antioxidant activities of kombucha. CHU S-C ,  Chen C. (2006) ---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.