onsdag 8 maj 2019

Bubbel i burken?

Ibland blir det riktigt bubbligt i en kombuchaburk. Det händer oftast ganska tidigt under processen, den första veckan. Många undrar om det blivit något fel, det ser rent av löddrigt ut.
Men, det är helt normalt, och ganska vanligt. Och det är inte helt fel att kalla de här bubblorna för "lödder". 😉

Det som händer är att jästsvamparna har kommit igång och dom skapar kolsyra, alltså samma små bubblor som finns  i läskedryck och öl. De små bubblorna åker uppåt i burken och när dom kommer till själva ytan och bryter igenom så skapas det här löddret. Och det beror på en en substans som finns i tebladen som heter saponin. Det är en slags ämne som minskar ytspänningen i vätskan och det är därför som resultatet ser så löddrigt ut. Saponin finns i väldigt många växter och de plantor som innehåller mest saponiner har ofta använts som naturliga tvättmedel, just på grund av den här effekten.

Så, lödder i kombuchan är helt OK och naturligt, men det är inte i alla bryggningar man får se det. Sånt beror lite på vilken typ av jästaktivitet som uppstår och inte minst om ytkulturen som bildas sluter helt tätt i burken eller ger lite utrymme för bubblorna att börja löddra. Ingen fara dock, både med och utan lödder är kombuchabryggningen normal och hälsosam. 👍


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.