torsdag 11 april 2019

Bottenjäst i kombuchan.

När en bryggning stått ett tag bildas ett brunt bottenlager i burken. Många tror att det blivit något fel, men det är precis som det ska vara. Det är bottenjäst. Det mesta av den här bottenfällningen består alltså av jästsvampar som redan gjort sitt i bryggningen och sen "tuppar av" och sakta sjunker till botten.
En vanlig fråga är om det är farligt och om man ska ta bort den här bottenfällningen innan man dricker sin kombucha. Svaret är att det absolut inte är farligt, snarast tvärt om, det är nyttigt. 😊 Bottenjästen är samma sak som i hälsokostaffärer säljs som öljästtabletter. Där kommer det från ölbryggning, men samma sak hamnar alltså i botten av kombuchaburkarna.

Nyttigt med andra ord, däremot gillar inte alla smaken av jäst i sin kombucha. Man kan välja att ta bort det eller inte. Men det funkar inte att sila bort bottenjästen, partiklarna är för små. Istället brukar jag dekantera de burkar jag vill rensa från bottenjäst.
Att dekantera betyder att man försiktigt häller av den klara delen av kombuchan utan att försöka röra upp bottenfällningen för mycket, och sen, precis när man kommer till att nästan hälla av bottenfällningen, så slutar man hälla. (Se bilden nedan)
Bottenjästen blir kvar i burken och man kan välja att slänga den, eller, som jag. som dricker den separat, gärna blandat med lite vatten. Smakar inte riktigt som kombucha, mycket mer jästigt.
Och ser ju ut som....tja, lervälling. Men det är gott, även detta.....och nyttigt alltså. 👍

---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.