måndag 1 maj 2017

Frukost med te och roliga samtal

Vi har varit på en liten resa och passade på att hälsa på hos vår favorit-tebutik, pekoe.se, igår. Med lång hemresa på över 70 mil framför oss fixade Ylva och Mats (som äger Pekoe) så att vi kunde hälsa på hos dom och få frukost samtidigt som vi passade på att lära känna varandra lite bättre. Så trevligt!
Vi fick en rundtur av deras lilla gårdsbutik. Det är ett fint gulmålat rum med hyllor för teburkar, tekannor och tillbehör, som de fina sydda tehuvorna. Här står Ylva och jag och poserar framför butiksavdelningen.
Mats bredvid de senast inkomna påsarna med lösviktste av högsta klass!
Större delen av lokalen består av deras lager av teer och det särskilda rum där dom förpackar teerna i lagom stora påsar för oss kunder. Det mesta säljs via deras webbutik och teerna kommer snabbt hem till kunden även om man (som vi gör) bor i glesbygden i Lappland. Praktiskt att kunna få hem te av så hög kvalitet på ett så lättsamt sätt!
Till frukost bjöds vi såklart på en god kopp te. Den smaskiga mackan med lokalproducerad ost och korv på, hade jag hunnit äta upp när jag tog kortet.
När vi brygger kombucha, så är teet inte bara en smaksättning i den färdiga drycken. Teet ska också ge näring och livskraft åt alla de små mikroorganismer i kombuchakulturen som skapar den nyttiga drycken. Därför är det så alldeles extra viktigt att vi kombuchabryggare är noga med att köpa riktigt bra te, av riktigt god kvalitet. Jag är väldigt glad över att ha lärt känna Ylva och Mats. De är dom enda i hela landet jag känner har en grundsyn som är helt rätt. Dom köper enbart in ekologiskt te, dom köper små partier och är otroligt omsorgsfulla vid förpackningen. Det gör att vi alltid kan vara säkra på att få fräscht, aromatiskt och näringsrikt te.
Efter det här studiebesöket är jag ännu mer nöjd att kunna fortsätta tipsa om pekoes teer till alla som köper våra kombucha start-pack!

När man köper te till kombucha är det rent svart te som gäller, inte smaksatt. Titta på den här sidan: https://www.pekoe.se/eko/ekologisktte/svart-te/
Där finns också Earl Grey (som är smaksatt med bergamott-olja så den ska man undvika till kombucha) och rökt te (Lapsang Souchong) som kanske inte heller är lämplig att brygga kombucha på, men hoppa över de två så går det bra att beställa vad helst av de övriga sorterna. Just nu har vi här på Forsnäs Hemman 4 olika sorter från Pekoe som vi brygger kombucha på: Rwanda, Vietnam, Nepal och Ceylon. Alla dom (och alla andra sorter från Pekoe, som vi provat tidigare) har givit väldigt hälsosam och god kombucha.

Te är en viktig del av att brygga kombucha, och vi har skrivit många fler blogginlägg om just att brygga te och vilket te man ska använda, läs gärna vidare under länkarna här nedanför. Men om man vill göra det väldigt enkelt så är helt enkelt vårt tvärsäkra tips att man klickar på pekoes sida med svarta teer ovan och väljer något av de sorter dom har där.
Brygga te till kombucha
Brygga te till kombucha- mer tips och trix
Bästa tesorten till kombucha
Vilket te ska man använda till sin kombucha---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.