fredag 24 februari 2017

Brygga kombucha lättsamt i stor burk

Vi har ett stort glaskärl med tappkran, 8 liter. Perfekt för att brygga kombucha på ett riktigt lättsamt sätt! 
Man gör som som vanligt för att sätta en sats kombucha: 15-20% av redan färdigfermenterad (sur) kombucha. Sen en ytkultur ("svamp"/scoby). Vi använde många små första gången. Och så fyll upp med sötat, starkt te.
Ca 10 dagar senare märker man det lättsamma med att brygga på det här sättet. Man kan helt enkelt tappa av lite kombucha när man vill och känner för det. Och man behöver inte diska allt noggrant utan det är bara att brygga mer te och fylla upp kärlet.

Det är viktigt att tänka på en sak. Man ska låta den stora glasburken bli ganska tom innan man fyller på. Processen ska fungera på samma sätt som en vanlig bryggning i en mindre burk. Man ska alltså vänta med att fylla på nytt te tills det som är kvar på botten är ca 15-20% av hela burkens volym, och sen brygger man många liter på en gång och fyller upp. Efter det får man vänta några dagar igen innan man börjar tulla på den goda kombuchan. Jag går och tar en kopp när jag känner för det och när jag tycker att nivån har blivit "för låg" så brygger jag ca 6-6½ liter på en gång (till den här burken som ligger på 8 liter totalt) och häller i. Sen får jag vänta åtminstone 4-5 dagar innan jag börjar tappa igen. 

Man kan behöva rengöra burken ibland. Jag brukar titta efter när "bottenslammet" blivit ett par cm djupt och börjar röras upp när jag tappar av kombuchan. Bottenslammet består av inaktiva jästsvampar som alltid bildas vid fermentering när man brygger på en frisk och kraftfull kombuchakultur. Och eftersom dom är inaktiva när dom väl hamnar på botten så gör dom ingen skada, utan man kan gott vänta med att städa tills lagret blir för tjockt. Jag brukar behöva tömma ur och skölja själva burken max 2 ggr per år. Väldigt lättskött alltså. 

Det finns många tips på internet om en liknande metod som kallas "Kontinuerlig kombucha". Det liknar den metod vi beskriver ovan. Men med en stor skillnad. Kontinuerlig bryggning går ut på att man direkt fyller på med lika mycket nytt te som man tappar av. Så om man tappar av en liter varannan dag tycker dom också att man ska fylla på med en liter nytt sött te varannan dag.

Det finns ett stort problem med att göra så. Kombuchakulturen får inte chans att mogna ordentligt. Man håller kvar kombuchan i "barnstadiet" hela tiden. Och det gör att de bakterier och jäststammar som ska kicka igång i kombuchans senare utvecklingsstadier inte får chans att växa och föröka sig. Ganska snabbt dör dom ut, och man har då en halvdöd, skadad kombuchakultur som mestadels bara producerar ättiksyra av den bakterie som överlever längst. Acetobacter xylinum. Det är samma bakterie som bygger själva ytlagret (scobyn) i kombuchan.
Vårt råd blir alltså att aldrig brygga kontinuerligt. Låt din stora burk bli ganska så tömd innan du fyller på med mer te och låt resten stå tills det smakar rejält surt, minst 14 dagar men smaka, det ska smaka åt vinägershållet för att det ska vara surt nog att använda som startvätska i den nya bryggningen.   Och OM du har bryggt kontinuerligt längre än 2-3 veckor, så skaffa en ny balanserad startkultur.  

Här är vår permanenta sida om att brygga lättsamt i stor burk
egenkombucha.blogspot.se/p/vi-har-ett-stort-glaskarl-med-tappkran.html


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.