söndag 13 september 2015

Vilda växter i kombucha

Här är sejdeln med kvanne-kombucha. Spritsig och väldigt god!
Så här gick det till när vi skaffade smakämnet:
Odlingssäsongen är lite på upphällning här i Lappland. Men häromdagen var vi på utflykt och hittade två små vildväxande skatter.
Först strandmynta, vi plockade ett par nävar för att smaksätta en flaska kombucha.
Kolla den fina kvannen. Tre stjälkar. Och plantan står kvar och kommer ge minst lika mycket nästa år!
Sedan hittade vi en helt perfekt planta kvanne (Angelica Archangelica). De flesta har vissnat vid det här laget, men av denna fina planta fick vi tre stjälkar.
En liten-liten handfull skivade stjälkar är allt som behövs för en ljuvligt god kvanne-kombucha.

Vi tog ett par skivor från den nedersta delen av stjälken som är färgad lila. Det räckte för att ge vår kvanne-kombucha denna ljuvliga klarröda färg. Kvanne är en av de mest nyttiga växter som finns i vår lappländska natur. Den är immunförsvars-stärkande och har kallats "Lapplands kraftört", eller "Drottningen av örter". Om dessa effekter finns kvar i kvanne-kombuchan, det vet vi ju inte.
Men den smakar gott.
Den smakar kvanne!

Mer om hur vi använder kvanne hittar du här:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.se/2013/10/torkad-kvanne.html
Och odlar kvanne här:
http://forsnashemman.blogspot.se/2015/07/kvanne-orternas-drottning.html


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.