tisdag 16 november 2021

Snygga ytkulturer på kombuchan

En av de vanligaste frågorna vi får är om det är något fel på en ytkultur som ser "konstig" ut. Svaret är oftast att allt ser helt normalt ut. För ytkulturer ser ofta "konstiga" ut, och det är helt normalt.

Här är två ytkulturer som jag lagt på ett svart underlag. Båda kommer från samma bryggning, med ca en veckas mellanrum. Ändå ser dom helt olika ut. Orsaken till att ytkulturer är ojämna, bubbliga eller har brunsvarta fläckar på sig är jästsvamparna i kombuchan. Jästen äter sockret och skapar koldioxid, alltså kolsyra. Den gasen bubblar upp och kan i sin tur skapa olika mönster på ytkulturen, eller bubblor och hål. 

Allt sånt här är helt OK. Överhuvudtaget kan man inte se om det är något fel genom att titta på själva ytkulturen, det är smaken som visar om en kombuchakultur mår bra eller inte. 


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden