fredag 18 januari 2019

Undervärme gör Underverk!

Nu ska vi dela med oss av ett SUPER-TIPS så här i vintertider! Undervärme. Det gör underverk!!!😊
Vanligt kylskåp hos 3-barnsföräldrar, Men överskåpet rymmer oväntade skatter! Två hyllor med kombuchaburkar. Restvärmen från kylskåpet stiger uppåt och gör att kombuchan mår toppen! 
Fundera på om ni har något ställe i huset/lägenheten där man kan dra nytta av "gratis" undervärme. Vanligast är kanske ovanpå kylskåpet eller i ett skåp ovanför kylskåpet. Alla elektriska apparater som drar mycket kraft avger restvärme och värme åker alltid uppåt i rummet.
Så ett skåp ovanför kylen, som det vi har på bilden håller sig ett par grader varmare på vintern och det....ja, det kan göra all skillnad i världen för kombucha! 👍

Man kan också använda ställa bryggningen högt upp i rummet, eftersom värme åker uppåt så är det oftast någon grad varmare alldeles under taket. Likaså är det oftast lite varmare, och stabilare värme vid innerväggar, istället för vid ytterväggar som är mer påverkade av temperaturen utomhus. Så lägg en termometer på lite olika ställen där du bor, särskilt högt upp och vid innerväggar, och försök hitta ett ställe som är lite varmare än snittet. 

Dator-tornet värmer 10 nya kombucha-kulturer! Och OJ, vad är det för Facebook-sida jag har surfat in på?!?!?  😁
Och nu, ett riktigt nördigt tips! Den perfekta undervärmen får jag genom att ställa kombucha-burkarna ovanpå min dator. 
Kanske är det här tipset lite utdaterat?
Det går ju inte att ställa burkar på en surfplatta direkt. Men då fadern (Hemmanets Hustomte) är pensionerad datorexpert för Svenska Försvaret så är min dator av TOPPEN-kvalitet, och består fortfarande av ett sk torn. Alltså en rätt stor svart låda som rymmer hur många dator-komponenter som helst och som dessutom rymmer 10 burkar kombucha på "taket".
Toppen! Särskilt som datorn står på nästan jämt. Här växer kombucha-kulturerna till i god takt även mitt i midvintertid!

Så med lite tips & trix kan man ge sin kombucha en varm och gosig tillvaro året runt! 💗

---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två kulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.