måndag 11 januari 2016

Frys-test med vårt kombucha Start-paket

De senaste tre veckorna har vi testar en "myt" kring kombucha.
Detta TEST gällde om kombuchakulturen tål kortvarig kyla. Rätt viktigt att veta för oss som bor i Lappland och skickar kombucha med post.
Vi gjorde tre saker:
- Lade ut ett par startpack utomhus under 4 dagar när det var mellan -1C och -10C.
- Lade ett par startpack" i frysen i -22C under 3 dagar
- Skickade ett dubbelt startpack med posten till en "prov-kund" som samtidigt fick ett dubbelt startpaket skjutsat till sig i värme hela vägen. De dagarna startpaketet levererades med posten var det kallare än -20C under hela leveransen.

Två av startpaketen syns resultatet av på bilden. De som låg utomhus i 4 dagar, satte igång som om inget hade hänt. De blev faktiskt inte ens helt frusna trots ständiga minusgrader. När vi tog in dom så kändes påsarna som det var slushy i dom.  Makalöst nog har kombucha lite egen "antifrys"-vätska i sig. En del organiska syror har väldigt låg fryspunkt och gör att kombuchan skyddas från att frysa även när det är konstanta minusgrader! När vi provbryggde dessa så fungerade dom precis som vanligt. Det är alltså inga problem alls alltså med kortvarig kyla för kombucha.

De startpack som hade varit frysta i vår kallaste frysbox i tre dagar var stenhårda, alltså helt frysta. De tog lite extra tid då sig, efter nån vecka kunde jag se nytta ytlager bildas och efter ca 3 veckor finns en tunn ytkultur. MEN smaken är inte alls densamma, smaken av komplex syra saknas! Så troligen har någon/några av jäststammarna  och kanske också bakteriestammarna inte klarat av kylan särskilt bra. Bakterien (Acetobacter xylinum) som är den som bildar det vita lagret på ytan har ju uppenbarligen klarat sig men det verkar som andra delar av kulturen helt dött ut. Även efter lång tid av upprepad bryggning (över ett halvår) så smakar inte denna kultur som den ska. 

Min "provkund" fick också igång båda sina kulturer som åkt med posten i kallare än -20C. Även för henne tog det nån vecka extra för att bryggningen skulle verka ha "kommit igång", jämfört med de två kulturer som levererats i en varm bil hela vägen. Och hon tyckte inte riktigt att de frusna kulturerna verkade vara "rätt".

Däremot var det alltså inga problem alls med de startpack som varit i temperaturer ner till -10C.
Utifrån det här testet har vi beslutat oss för att införa en "köldgräns" för att skicka våra startpaket med posten. Är det kallare än -10C så får vi vänta tills det blir varmare väder.
Och om du beställer ett startpaket under vintern, och om du har en fristående postlåda, så är det bra om du kan hämta posten snart efter din post kommer med brevbäraren. För den största frysrisken är när startpacket ligger i kallt väder i just din egen brevlåda. Så det är nog inte bra om du är bortrest i 3-4 dagar och har -15C eller kallare just när ditt kombucha Startpack ska komma. Men några timmar eller ett dygn i "kallväder" är alltså inga problem. 😄

OBS! Det är stor skillnad på kortvarig kyla och långvarig kyla för kombuchan. Medan kombuchan alltså klarar av riktigt kalla temperaturer i några dagar, så kommer den må väldigt dåligt av betydligt mildare kyla i längden. T.ex kombucha som stått i kylskåp i bara 2-3 veckor, där märker man tydligt att delar av de bakterier och jästsvampar som ska finnas i en hälsosam kombucha hunnit dö ut av den långvariga kylan.---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 


Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.