onsdag 29 juni 2016

Stora "blobben"

Vi rensade ur ytkulturen i vår stora burk som vi använder för att bygga kombucha på ett lätt sätt.
Wow alltså, obs! små prickar av teblad som jag inte silat bort alltför noga. Men det är inga problem i bryggningen. Det funkar ändå! 
Den har hunnit bli bra stor! Och allt för mycket "svamp"/kultur i samma burk är inte så bra, bryggningen blir klar väldigt snabbt och det är lätt hänt att kombuchan blir ganska vass i smaken.
Ytkulturen kvar i burken. Man ser en del jäst, det som är brunt, och bubblor av kolsyran som utvecklas. 
Så titt som tätt kan det vara läge att rensa bort ytkulturen som växt sig för stor. Man kan klippa, skära eller riva "svampen" i mindre bitar. Det har ingen betydelse för själva funktionen.
Praktiskt med "handtag". Detta hål är ett resultat av att det varit extra mycket kolsyrautveckling just där när ytkulturen höll på att bildas. Sedan har all kolsyra sökt sig dit vartefter ytan blivit tjockare och tjockare. Och den ständiga bubbelrörelsen har hindrat nån yta att bildas just i hålet. 
Ytkulturen("svampen") är ingen levande varelse. Den är mer som en storstad, en enorm koloni och miljontals små väsen, bakterier och jäststammar av olika slag. Och dom klarar utmärkt av att deras koloni delas.
Rätt tjock! Nu hamnar den i komposten!
Men om man har kvar kombuchavästska, färdigbryggd kombucha i sin stora burk,då kan man lika gärna slänga ytkulturen ("svampen") och låta kombuchan skapa en helt ny. Själva bryggningen funkar lika bra på bara riktigt välfermenterad vätska som med en "svamp". Men då ska bryggningen hållit på så länge att kombuchan blivit riktigt mogen, den ska smaka rejält surt. Minst 14 dagar men gärna uppåt 3 och kanske även 4 veckor.
Ovansidan och undersidan.
Här kan man läsa mer om hur man lättsamt brygger kombucha i en stor burk med tappkran:
http://egenkombucha.blogspot.se/p/vi-har-ett-stort-glaskarl-med-tappkran.html


---------------------------------------------
Vi har Startpack TILL SALULevereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.

OBS! Vi rekommenderar alltid ett Dubbelt Start-Paket med två ytkulturer och mer än dubbelt så mycket startvätska, för den allra bästa och snabbaste starten på sin egen kombucha-bryggning. 

Gå till vår webshop för att beställa ett Kombucha Startpack!


Också OBS! Vi har en köldgräns på -10C från avsändning till mottagande. Under vinter-säsong (november-mars) är det alltså bra om du kan hämta in ditt startpack snart efter det levererats om du har fristående brevlåda.. Hör av dig till oss dom du behöver leverans under specifika tider eller hellre hämtar ut ditt paket från ett ombud, så att det får ligga varmt under tiden.