Vi är mitt i den varmaste perioden av sommaren, och det kan vara skadligt för din kombucha-bryggning! När temperaturen inomhus går över +25C så ser vi att kombuchan ibland "lackar ur", den blir skadad på något sätt som gör att den slutar producera syror. Ibland kan man också se att ytkulturen inte utvecklas som vanligt utan blir tunn och sladdrig. Och även efter 3-4 veckors bryggning så smakar inte kombuchan så surt som den brukar göra.
Exakt vad som händer har ingen lyckats räkna ut. Men, när det blir högsommarvärme så är det fara å färde för kombuchan.
Så här är tipset för dagen;
Ge din kombuchabryggning en "våt svepning". Genom att blöta en handduk och vira den runt behållaren, så kommer bryggningen hållas lite svalare. När den våta handduken torkar, så tar den värme från kombuchan, som därför blir avkyld. Det kan handla om så mycket som 2-2,5 C kallare. Vilket alltså kan göra all skillnad i världen, dagar som denna!
Så om du just nu har det lite extra varmt där du bor, ta genast fram en handduk, och doppa den i kallt vatten, vrid ut så den inte droppar, men den ska vara så blöt som möjligt. Och vira den omkring burken du brygger kombucha i. Under hela tiden som handduken tar på sig för att torka, så kommer den kyla behållaren du brygger kombucha i. Oftast kan det räcka med att man blöter handduken två gånger per dygn för att hålla sin bryggning några grader svalare under dessa varma perioder.
....
Vi har Startpack TILL SALU. Skickas varje måndag och levereras på 1-2 dagar till hela Sverige. Start-packen innehåller kraftfull startvätska (som är det viktigaste) och ytkultur ("svamp") samt enkel & noggrann beskrivning.